Kjøpte piratkopiert Parajumpers-jakke fra falsk nettbutikk

Aurora (15) og familien ble svindlet. Slik unngår du det samme.

<b>FALSK NETTBUTIKK: </B>Parajumpersnorway.com selger piratkopierte Parajumpers-jakker, som de påstår er ekte vare. Til høyre ser du jakka Løkvik Hoem-familien mottok, og det skal aldri ha vært noen tvil om at den var fake.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / PRIVAT
FALSK NETTBUTIKK: Parajumpersnorway.com selger piratkopierte Parajumpers-jakker, som de påstår er ekte vare. Til høyre ser du jakka Løkvik Hoem-familien mottok, og det skal aldri ha vært noen tvil om at den var fake. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / PRIVAT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har blitt lurt trill rundt, sukker Marianne Løkvik Hoem.

Datteren hennes, Aurora på straks 15 år, skulle nylig få lov til å kjøpe en Parajumpers-jakke. Og som så mange andre før henne, gikk 15-åringen på Google for å lete etter de beste prisene.

Hun havnet til slutt på nettstedet Parajumpersnorway.com. De solgte jakkene for gode, men ikke totalt urealistiske, priser. Aurora viste butikken til foreldrene sine, og fikk tommel opp.

- Vi handlet i full fart, uten å sjekke nettstedet. Det skjønte vi etterpå at vi burde gjort, sier Løkvik Hoem til Dinside.

LES OGSÅ: Er det lov å kjøpe kopierte møbler fra butikker som Voga.com?

Fikk falsk jakke

KJEDELIG OVERRASKELSE: Datteren Aurora skulle få en Parajumpers-jakke, men fikk en piratkopi fra Hongkong.  Foto: PRIVAT
KJEDELIG OVERRASKELSE: Datteren Aurora skulle få en Parajumpers-jakke, men fikk en piratkopi fra Hongkong. Foto: PRIVAT Vis mer


Et par uker etterpå kom pakka i posten. Pakkelappen viste at den kom fra Hongkong, og på innsiden lå en jakke pent pakket inn i en Parajumpers-pose. Men da jakka kom ut i lyset, så Aurora og familien raskt hva som hadde skjedd.

- Den er ikke som på bildet. Den er svart, ja, og har cirka samme fasong. Men den har en helt annet mykhet enn originalen, er hard og stiv, og det er ingen tvil om at den er fake, forteller Løkvik Hoem.

Familien hadde altså brukt omlag 2.700 kroner på en falsk jakke, som Parajumpers på sine nettsider advarer Aurora mot å ha på kroppen.

- Hva har dere lært av opplevelsen?

- I alle fall at man må sjekke nettstedet før man handler, svarer Løkvik Hoem.

Dinside har kontaktet parajumpersnorway.com via kontaktinfoen på deres nettsider, men vi har foreløpig ikke lykkes i å få noe svar. Den eneste kontaktinfoen selskapet oppgir, er e-postadressen [email protected]

LES OGSÅ: Har du kjøpt piratkopi på Finn.no, kan du kreve pengene tilbake!

MANGE DETALJER: Alt fra glidlåser til merkelapper bar Parajumpers-navnet, men var blant annet sydd skeivt på. Familien var aldri i tvil om at jakka var falsk.  Foto: PRIVAT
MANGE DETALJER: Alt fra glidlåser til merkelapper bar Parajumpers-navnet, men var blant annet sydd skeivt på. Familien var aldri i tvil om at jakka var falsk. Foto: PRIVAT Vis mer


«Fryktelig mye svindel»

KJENT PROBLEM: Juridisk direktør Frode Elton Haug i Forbrukerombudet er dessverre godt kjent med at nordmenn lar seg lure av falske merkeklær. Foto: PER ERVLAND
KJENT PROBLEM: Juridisk direktør Frode Elton Haug i Forbrukerombudet er dessverre godt kjent med at nordmenn lar seg lure av falske merkeklær. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Juridisk direktør Frode Elton Haug i Forbrukerombudet blir ikke overrasket over historien. De får mange henvendelser fra andre som har gått i samme fella.

Klagemengden har vært stabilt høy de siste årene, og ombudet får rundt ti klager hver eneste uke.

- Man er på utkikk etter den beste prisen. Og folk har vendt seg til at man kan gjøre gode dealer på nettet. Men for denne typen varer, som merkejakker, sko og vesker, må man være klar over at det er fryktelig mye svindel, sier Haug til Dinside.

- Snubler du over en ukjent nettbutikk, kan du ikke bare se et bilde av produktet, legge det i handlekurven og gi dem bankkortet ditt. Ta en runde, se etter kontaktinformasjon, gjør et Google-søk, sjekk svindelgalleriet vårt, tipser Haug.

LES OGSÅ: Er det lov å selge piratkopierte varer på Finn.no?

Avslør falske nettbutikker

Dinside og Forbrukerombudet har i mange år gitt sine beste tips for å unngå falske nettbutikker. Her er de viktigste, som tar utgangspunkt i Parajumpersnorway.com.


  1. Vær forsiktig med merkeklær. Svindlerne utnytter interessen og de høye prisene til merkevarer, og lurer deg ofte inn gjennom Google-søk. Spesielt vesker, sko og jakker er utsatt, ifølge Haug, så her må du være ekstra forsiktig. Disse falske nettbutikkene bruker ofte navn med kun ett varenavn i, for eksempel Parajumpersnorway.com.
  2. Sjekk språk og form. Svindlerne blir flinkere og flinkere på norsk, men vi ser fortsatt at de falske nettbutikkene ofte sliter. Helt øverst på Parajumpersnorway.com står det for eksempel «ØNSKET SHIPPING BESTEMMELSESSTEDET ER NORWEGIAN», og resten er en salig blanding av norsk, engelsk og svensk.
  3. Gjør et Google-søk. Det er ofte her svindlerne lokker deg inn, men du kan bruke det samme verktøyet for å avsløre dem. Googler du Parajumpersnorway.com er det første treffet Forbrukerombudets nettside som advarer mot butikken.
  4. Sjekk formaliteter som kontaktinfo og vilkår. Alle seriøse nettbutikker oppgir reell og god kontaktinformasjon, og har vilkår tilgjengelig. Kontaktinformasjonen til Parajumpersnorway.com er «[email protected]», som ikke oser seriøsitet, og vilkårsidene deres fungerer ikke.
LES MER: Slik avslører du en falsk nettbutikk

Advarer mot forfalskninger

FRA HONGKONG: Familien begynte å ane ugler i mosen da de så hvor Parajumpers-jakka ble sendt fra. Foto: PRIVAT
FRA HONGKONG: Familien begynte å ane ugler i mosen da de så hvor Parajumpers-jakka ble sendt fra. Foto: PRIVAT Vis mer


Klesmerket Parajumpers er smertelig klar over piratkopieringen. De har til og med et eget nettsted, ParajumpersStopFakes.com, hvor du kan verifisere at jakka di er ekte gjennom en QR-kode.

- Falske produkter er ikke bare ulovlige, men kan også være farlige for folk å bruke, da de ikke er renset, har stoff som kan være farget med giftige stoffer og generelt ikke tilbyr den riktige beskyttelsen mot kaldt vær, skriver Parajumpers.it.

- I tillegg vil produksjonen av falske varer ofte støtte ulovlige aktiviteter som barnearbeid, usikre arbeidsvilkår og organisert kriminalitet.

LES OGSÅ: Mener piratkopier er livsfarlige og «skader oss alle»

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!