Kjøpte minnepinne på Elkjøp, fikk bilder av andres nakne barn

Elkjøp hadde ikke slettet innholdet. - Katastrofalt, synes Martin.

<b>BRUKT FØR: </B>Minnepinnen som ble solgt hos Elkjøp var allerede brukt. Og innholdet på den ikke slettet. Derfor fikk Martin Netland en hel haug bilder med på kjøpet, blant annet av andres, nakne barn. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
BRUKT FØR: Minnepinnen som ble solgt hos Elkjøp var allerede brukt. Og innholdet på den ikke slettet. Derfor fikk Martin Netland en hel haug bilder med på kjøpet, blant annet av andres, nakne barn. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Da jeg kom tilbake fra Elkjøp merka jeg at minnepinnen allerede var åpna. Men jeg tenkte bare «jaja, det er jo bare en minnepinne».

Det forteller Martin Netland til Dinside. Minnepinnen han kjøpte hos Elkjøp Stormarked Haugesund var altså allerede brukt, kanskje av noen som hadde benyttet Elkjøps 30 dagers åpent kjøp.

- Så skulle jeg legge over noen bilder. Da så jeg at det allerede lå en mappe der, som het noe med «Nokia Lumia». I den lå det masse bilder og videoer, fortsetter Netland.

Bildene dokumenterte hverdagslivet til en fremmed nordmann. Alt fra norske gater og sydenturer, til barn som badet – nakne.

- Du har selv ei datter på ett år. Hvordan ville du reagert om slike bilder av henne havnet hos fremmede?

- Det ville vært katastrofalt. Og det regner jeg med at de som tok disse bildene også føler.

LES OGSÅ: Passord og kontonummer kan selges på svartemarkedet, pikante bilder kan havne på internett – slett dingsene før du selger!

FORFERDA: Martin Netland reagerer sterkt på at Elkjøp selger minnepinner fulle av personlige bilder.  Foto: PRIVAT
FORFERDA: Martin Netland reagerer sterkt på at Elkjøp selger minnepinner fulle av personlige bilder. Foto: PRIVAT Vis mer


Fulgte ikke egne rutiner

- Her er det bare å beklage. Dette skulle ikke ha skjedd og vi ser meget alvorlig på denne saken. Vi har pratet med Martin i dag, og fortalt han at vi er lei oss for dette, sier kommunikasjonssjef Øystein A. Schmidt i Elkjøp til Dinside.

- Hvordan kan dette skje?

- Vi har klare rutiner hos oss, både rundt retur av varer som skal settes ut i butikken igjen og når det gjelder sletting av data, men her har det nok skjedd en menneskelig glipp, svarer Schmidt.

Varer som returneres skal få alt innhold slettet, bli merket og tilbys til redusert pris. I dette tilfelle virker det ikke som om noe av dette har skjedd. Elkjøp skal nå finne ut hvorfor.

- Samtidig oppfordrer vi alle og enhver til å være forsiktige med lagret data. Dobbeltsjekk gjerne om du har fjernet all slik informasjon før du leverer fra deg eller kaster en lagringsenhet, avslutter Schmidt i Elkjøp.

LES OGSÅ: Elkjøp sletter mobilen din for 300 kroner – er det noen vits?

GAMLE MOBILBILDER: Mange av bildene stammer trolig fra en mobiltelefon, og er datert 2014. Nøyaktig hva som har skjedd vet ikke Elkjøp ennå. Netland har slettet alle bildene. Foto: PRIVAT
GAMLE MOBILBILDER: Mange av bildene stammer trolig fra en mobiltelefon, og er datert 2014. Nøyaktig hva som har skjedd vet ikke Elkjøp ennå. Netland har slettet alle bildene. Foto: PRIVAT Vis mer


Brudd på loven?

- Jeg har ikke kontroll på alle lover og regler, men det burde vel være noen som krever at minnepinner, telefoner og slikt går gjennom en kontroll når de leveres tilbake? spør Netland.

BER OM RUTINESJEKK: Kommunikasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet håper Elkjøp sjekker rutinene, så det samme ikke skjer igjen.  Foto: DATATILSYNET
BER OM RUTINESJEKK: Kommunikasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet håper Elkjøp sjekker rutinene, så det samme ikke skjer igjen. Foto: DATATILSYNET Vis mer


Ikke nødvendigvis, forteller kommunikasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet. De håndhever personopplysningsloven, som gjelder nettopp personopplysninger – for eksempel bilder. Men når Elkjøp tar i mot et brukt produkt, er ikke nødvendigvis dette i den tro at produktet inneholder noen personopplysninger. Og i så fall vil ikke loven gjelde.

- Men Elkjøp er den profesjonelle aktøren her, så de må uansett ha rutiner for dette. Det forutsetter jeg at de har, sier Skåra til Dinside.

Han er godt kjent med problemstillingen, og mener slike saker er alvorlige. Skåra håper Elkjøp synes det samme.

- Det viktigste er at butikken gjør dette til en sak, på et nivå over den som leverer en ny vare til kunden og beklager. Slikt må varsles internt, så man enten får gjort noe med rutinene og de tekniske løsningene, eller gir sine ansatte ny påminning og opplæring i å følge rutinene.

LES OGSÅ: Sletting mot ID-tyveri – slik unngår du å bli et offer

Hva synes du om at Elkjøp solgte minnepinne med andres bilder? (Avsluttet)
Uholdbart! Slikt må ikke skje(49%) 3840
Tja. Vi må vel selv ta ansvar for å slette(30%) 2336
Dumt. Men alle kan gjøre feil(21%) 1671
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Slett først, uansett

Selv om Elkjøp mener de har rutiner for å slette innhold på mobiler, PC-er, kameraer og minnepinner, oppfordrer de altså kundene til å gjøre det selv, også.

Det samme gjør Datatilsynet, da de regelmessig ser at butikkene ikke gjør jobben for deg. Og skal du selge dingsen din privat, er det bare du som kan stå for jobben uansett.

Heldigvis leveres det meste med funksjonalitet for å slette alt innhold i én fei. Selv om dette ikke nødvendigvis betyr at innholdet blir umulig for uvedkommende å få tak i, gjør det susen for de fleste.

Vi har flere guider om dette: