Kjøpte falskt gull på QXL

Nå må selger punge ut. Slik kan du bevise at det du kjøper og selger er ekte.

VÆR FORSIKTIG: Om du vil kjøpe eller selge brukte smykker på for eksempel QXL, må du få bevis for at de er ekte.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / ALL OVER PRESS
VÆR FORSIKTIG: Om du vil kjøpe eller selge brukte smykker på for eksempel QXL, må du få bevis for at de er ekte. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / ALL OVER PRESS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere i år lå en annonse ute på QXL.no med overskriften "18k/CT750 gullarmbånd". I annonsen ble det beskrevet som et "meget pent gullarmbånd" stemplet "18k", men at selger var "usikker på om dette er gull da dette er ett arvegods".

Smykket ble solgt til en Oslo-mann for 7.400 kroner, som raskt fikk mistanke om at armbåndet slettes ikke var ekte. En syretest hos forhandleren Esaias Solberg AS i Oslo avslørte at, nei: Smykket var ikke ekte, og nærmest verdiløst.

– Få tilbake pengene mine! krevde derfor kjøperen.

– Nei! svarte selgeren.

GullAdam og co. tjener millioner på gullet ditt – husk å sjekke alle gullprisene!

Må være ekte

Selger mente nemlig at annonsen tok forbehold om at smykket muligens ikke var ekte, og at minsteprisen derfor også var lav.

STOR SKALA: På sider som QXL og Finn selges det smykker til store summer. Prisene i disse eksemplene ligger helt opp til 120.000 kroner.
STOR SKALA: På sider som QXL og Finn selges det smykker til store summer. Prisene i disse eksemplene ligger helt opp til 120.000 kroner. Vis mer


Men saken havnet hos Forbrukertvistutvalget (FTU), som gir kjøperen fullt medhold. For selv om du selger et produkt "som det er", sier kjøpsloven at annonsen må stemme.

"På bakgrunn av annonsen kunne klager med overveiende sannsynlighet legge til grunn at armbåndet var av gull, og det framstod ikke nødvendig med grundigere undersøkelser" skriver utvalget i sin avgjørelse.

Kjøperen får derfor igjen sine penger, mot at han returnerer armbåndet.

Får du full erstatning om smykkene dine blir stjålet?

Sjekk stempelet

Vil du selge eller kjøpe smykker privat må du med andre ord vite at det faktisk er ekte vare.

– Det klarer ingen mennesker å se med det blåtte øyet, forteller administrerende direktør Ingebjørg Alfsen i Norges Gullsmedforbund til DinSide.

Det du kan , og se etter aller først, er stemplingen. Alle nye smykker skal være stemplet med enten karat, for eksempel "24K", eller finheten, for eksempel "585" som tilsvarer 14 karat. Har ikke smykket et slikt stempel "kan du være sikker på at det er falskt", som Alfsen sier.

Men smykket i vårt eksempel hadde et slikt stempel, ute å være ekte. Derfor er ikke dette alltid nok.

Ut og reise? – Putt smykkene i fryseren!

Få papirer

For å være helt sikker på at smykket er ekte, må det syretestes, bokstavelig talt. Dette kan du få gjort hos en gullsmed, som også kan gi deg et takstbrev om hva smykket er verdt.

Dette takstbrevet kan du selv bruke som bevis når du selger smykket, eller be om fra selger når du skal kjøpe et smykke.

Har du noen gang kjøpt falske smykker?

(Avsluttet)
Nei, ikke som jeg vet om(67%) 181
Ja, men jeg visste om det(17%) 47
Ja, og visste ikke om det(16%) 43
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Dette er ikke bare lurt for å bevise ektheten, men også for at du betaler/får betalt riktig pris for smykket.

– Jeg vet ikke om det selges mye falskt gull i Norge, men jeg vet at nordmenn kjøper smykker i utlandet og ikke får det de har betalt for. Man får ikke kjøpt billig gull: Gullprisen er lik over hele verden, som olje, forklarer Alfsen.

Dette betyr alle myntene i lommeboken din

Ville ikke gjort det

På QXL ligger det i skrivende stund 1.055 annonser under smykkekategorien, og på Finn.no finner man 1.472. Og samtidig som man til en viss grad kan sikre seg ved privatsalg av smykker, innebærer det altså visse risikoer.

– Hadde du selv våget å kjøpe et smykke av en privatperson?

– Nei, det ville jeg aldri gjort. Til det har jeg sett for mye. Skal jeg bruke penger på et smykke vil jeg være helt sikker på å få det jeg betaler for, sier Alfsen i gullsmedforbundet.

– Men om jeg hadde fått med et takstbrev, om at smykket har så og så mange karat og så videre, ville det vært annerledes. Uten det hadde jeg jo ikke hatt noen garantier.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!