Kjøpt piratkopi på Finn.no? Krev penga tilbake!

Selv når selgeren ikke visste at veska var falsk, skal du ikke betale.

<B>KOSTBART: </B>En Mulberry-veske koster mange tusen kroner, og kan være betraktelig billigere å kjøpe brukt. Men har du betalt for en ekte veske og fått en fake, kan du be om penga tilbake. Foto: ALL OVER PRESS
KOSTBART: En Mulberry-veske koster mange tusen kroner, og kan være betraktelig billigere å kjøpe brukt. Men har du betalt for en ekte veske og fått en fake, kan du be om penga tilbake. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som Dinside nylig meldte er myndighetene på offensiven mot piratkopier, altså falske kopier av for eksempel vesker, klær og elektronikk.

Kampanjen VelgEkte.no mener piratkopier er både livsfarlige og finansierer organisert kriminalitet. Selv nevnte vi tapte forbrukerrettigheter som en stor ulempe.

Men om du har kjøpt en piratkopiert vare uten å vite det, først og fremst gjennom for eksempel Finn.no, er du langt fra lovløs.

Du kan nemlig kreve penga tilbake, uansett om selgeren visste at varen var en kopi eller ikke.

LES OGSÅ: Slik unngår du å kjøpe falske piratvarer

«Et kupp!»

I fjor høst kjøpte en Oslo-kvinne en brukt Mulberry-veske på Finn.no for 4.000 kroner. «Låsen må byttes, derfor selges den billig. Har snakket med Mulberry og dette gjør de for deg for slikk og ingenting. Dette er et kupp!» stod det i annonsen. Kvinnen gikk derfor til Mulberry-butikken for å gjøre som selgeren rådet.

BRUKTSALG: Også ved bruktsalg på for eksempel Finn.no har du rettigheter, gjennom kjøpsloven. Foto: KIRSTI ØSTVANG
BRUKTSALG: Også ved bruktsalg på for eksempel Finn.no har du rettigheter, gjennom kjøpsloven. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


– Men denne er falsk! kunne forhandleren fortelle, og den skuffede kjøperen gikk tilbake til selgeren for å heve kjøpet.

Selgeren nektet. Hun skal nemlig selv ha selv trodd at veska var ekte. Krangelen havna hos Forbrukertvistutvalget (FTU), som gir kjøperen medhold.

LES OGSÅ: Unngå fella – slik avslører du falske nettbutikker

Derfor får hun penga tilbake

«Det fremgår klart av annonsen og korrespondansen mellom partene forut for kjøpet at innklagde tilbød en ekte Mulberry-veske, og at dette var grunnen til at klageren kjøpte veska» skriver FTU i sin avgjørelse.

Kjøpsloven regulerer kjøp mellom to privatpersoner. Paragraf 17 sier at «tingen skal være i samsvar med de krav (...) som følger av avtalen».

Når det som ble solgt som en ekte veske viser seg å ikke være ekte, har man et «vesentlig kontraktbrudd». Kjøpslovens paragraf 39 sier at man da kan heve kjøpet, altså levere varen tilbake og få pengene tilbake. «Det er ikke avgjørende om innklagde var ukjent med mangelen» påpeker FTU.


LES OGSÅ: Hvem har ansvaret når varen blir ødelagt under frakt?

Jakker og mobiler

Avgjørelsen føyer seg inn i rekken av liknende saker, hvor kjøperne får medhold.

  • En kvinne fra Askøy kjøpte en Parajumpers-jakke for 3.500 kroner fra en privatperson i fjor, og fikk medhold da hun oppdaget at den var falsk.
  • En kvinne fra Trondheim kjøpte en Samsung Galaxy S4 for 3.000 kroner på Finn.no i fjor, og fikk medhold da den knuste mobilen viste seg å være piratkopiert.
  • En Oslo-kvinne kjøpte en brukt Canada Goose-jakke for 3.240 kroner i fjor, og fikk medhold da den smeltet under rensing og viste seg å være falsk.
LES OGSÅ: Ikke så smart å kjøpe klokke i utlandet – ofte blir det ikke billigere