Kjøpetips for TV-kunder

- De rene high definition-TVene er ennå ikke kommet på det vanlige markedet. Mitt råd er at privatpersoner prioriterer fire ting når de skal kjøpe ny TV, sier Jens Hoff Larsen, produktsjef for Hi-Fi Klubben Norden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

 • 1. Tilkoplingsmuligheter.
  - Jo flere tilkoplingsmuligheter jo bedre. Tre scart-kontakter er etter min mening et minimum, da har du til satelittdekoderen, DVD-spilleren og spillmaskinen.
 • 2. Kjøp riktig format.
  - Det vanlige TV-formatet på 4:3 er overhodet ikke framtidsrettet. Den nye standarden er TVer i widescreen- eller 16:9-formatet. Selv om det i dag er fullt mulig å få relativt billige 4:3-TVer, er midt råd klart: Kjøp en widescreen-modell.
 • 3. Få mindre flimring.
  - Stiller du krav til bildekvaliteten er det ingen tvil: Velg en TV med 100 hertz-teknologi.
  En TV på 50 hz oppdaterer bildet 50 ganger i sekundet. Har TVen 100 hz, viser den derimot hvert bilde 100 ganger i sekundet. Resultatet er mindre flimring, og bør være avgjørende i valget av modell.
 • 4. Unngå ekstrabokser.
  Når TV-signalene etterhvert blir digitale, vil du måtte koble en ekstra modul til vanlige TVer. De litt dyrere modellene på markedet kan imidlertid oppgraderes uten ekstrabokser ettersom det er plass til disse modulene inne i det eksisterende TV-kabinettet.

  Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

  Med en slik "skjult" installasjon vil du slippe ekstraboksen med tilhørende ledninger og enda en fjernkontroll.

  Man bør også merke seg at enkelte TVer også har innebygget modulplass til for eksempel internett-tilknytning, også det kan være verdt å vurdere, avslutter Larsen.

Også informasjonssjef Erik Andersen i Elektro- og ElektronikkBransjen beroliger potensielle TV-kunder.

Fremdeles TV

image: Kjøpetips for TV-kunder

- Alle digitale TV-sendinger vil nå fram til dagens TV-mottakere. Det er altså kun de som har sin egen analoge satelittdekoder som må oppgradere utstyret sitt. Her vil jeg også presisere at det er viktig at antenneskålen er stor nok - mellom 70 og 80 cm er en bra størrelse. Men husk: Du vil uansett kunne bruke det TV-apparatet du allerede har, sier Andersen.

- Skal du likevel kjøpe ny TV, er rådet å styre unna de billigste modellene. Prioriter gjerne et widescreenapparat med 100 hertz. Siden TVen skal vare i mange år, er det viktig at du er fornøyd med bildekvaliteten. Men glem heller ikke lyden. God stereolyd, og ikke minst surroundlyd på filmer, vil bli langt viktigere med det digitale inntoget.

Felles bransjestandard?

- Et av de største problemene med dagens digitale sendinger via parabol, er at de ulike leverandørene bruker ulike kodestandarder. Selv om du har en dekoder som lar deg se filmer fra f.eks. både Canal Digital og Viasat, så vil du bare få tilgang til ett av selskapenes interaktive tjenester. Om noen år regner jeg imidlertid med at "Multimedia Home Platform", eller MHP, vil virke som en felles kodestandard. Da vil dette problemet være løst, sier Andersen.

Er kvaliteten på digital-TV oppskrytt?

- Nei. Kvaliteten på de digitale sendingene er etter min erfaring svært god, sier Andersen. Jeg synes også at det er minimal kvalitetsforskjell mellom de ulike TV-kanalene her. Har du først et digitalt anlegg vil du enten ha bra bilde og lyd, eller du vil ikke ha signal overhodet.

- Når det gjelder TV-signaler gjennom kabelanlegg, kan det imidlertid være kvalitetsforskjeller mellom TV-kanalene. Dette skyldes imidlertid at signalene ut i fra kabelselskapet er for dårlige, og ikke den digitale teknologien i seg selv, avslutter Andersen.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!