Kjøper og selger stjålne kredittkort

Flere nettsider tilbyr alt fra VISA-kort til innloggingsinformasjon til banker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At det det finnes særdeles tvilsom og kriminell virksomhet på Internett, er ikke noen nyhet. Det britiske forbrukermagasinet Which? Computing har derimot, ifølge Daily Telegraph, funnet ut nøyaktig hvor omfattende kjøp og salg av stjålet kreditt- og bankkortinformasjon er, og hvor åpenlyst det foregår.

På dedikerte forumnettsteder kalt "carder forums" er det mulig å få tak i stjålet kredittkortinformasjon fra de fleste europeiske land, i tillegg til at USA - ikke uventet - også er godt representert.

Lett tilgjengelig

Det tok oss ikke noe mer enn et par-tre minutter å finne fram til et slikt forum, og etter å ha brukt tjue sekunder på å registrere oss, hadde vi plutselig full tilgang til alle innleggene.

Her finnes en rekke tråder der ulike selgere tilbyr "CC + CVV", eller nærmere bestemt kredittkortinfo som inkluderer den tresifrede sikkerhetskoden en finner på baksiden av alle kredittkort og bankkort med kredittkortfunksjonalitet.

Les også: Kortsvindlerne lurer deg i utlandet

Selgerne ser ut til å sortere "varene" sin i henhold til kredittkortets opphavsland, og selv om det er de store kapitalmaktene (USA, England, Tyskland, Frankrike og så videre) som dominerer, finnes det også norske nummer tilgjengelig - slik denne skjermdumpen viser:

image: Kjøper og selger stjålne kredittkort


Prislisten på bildet over viser blant annet at du må ut med 10 dollar (rundt 65 kroner) for ti britiskbaserte kort, eller du kan bestille hele 1000 kort for 1500 dollar (rundt 9850 kroner). Prisene varierer ellers sterkt fra selger til selger, og, ikke minst, i forhold til hvilket land du ønsker kort fra.

Kjøpsbetingelsene virker å være nådeløse. Det gis i prinsippet ingen garantier om at kortnummeret eller nummerne fungerer, og hvis kortet skulle vise seg å være ekstra beskyttet via tjenester som "verified by VISA" får kjøper ikke pengene tilbake, og heller ikke noe nytt kortnummer.

Les også: Er pin-koden din sikker?

Nettfora som dette har ifølge Which? også informasjon om hvordan en lager fysiske kredittkort, og det skal også ligge ute instrukser som viser hvordan regningsadressen som tilhører et kredittkort kan forandres. Mange nettbutikker sender ikke varer til andre adresser enn den kortet står registrert på, men denne skal det altså være mulig å manipulere.

Høy treffprosent

Selgerne opererer med ulike dekningsgrader, det vil si hvor stor andel av kortnummerne som deles ut som faktisk virker. Vedkommende fra bildet over, som blant annet tilbyr norske nummer, lover en dekning på mellom "80 og 90 prosent". Andre lover så mye som 95 prosent.

Når transaksjonen først er gjort, ser det ut som om kjøper får utlevert all informasjonen som følger kortnummeret. Se for eksempel dette bildet, hentet fra en forumtråd:

image: Kjøper og selger stjålne kredittkort


I tillegg til nødvendig kortinformasjon som utløpsdato og sikkerhetskode, finner du alt fra utstedende bank, for- og etternavn til kortholder, og adressen som kortet opprinnelig stod registrert på.

De fleste trådene inneholder tilbakemeldinger fra flere kjøpere, hvorav mange bekrefter at kortinformasjonen som selges fungerer.

Forumet har nesten 15.000 medlemmer, og et enkelt sporingssøk ser ikke uventet ut til å plassere serveren ett eller annet sted i Russland.

Les også: - Denne øker sikkerheten

- Ikke akkurat overrasket

Erik Mostue i Kripos' dataavdeling er ikke spesielt overrasket over at nettsteder som dette eksisterer.

- Vi kan ikke si så mye om konkrete nettsteder, men det er ikke akkurat noen ukjent sak at alt omsettes på Internett. Det er noe vi har visst i alle år. Kortinformasjon er omsetningsvare som alt annet, sier Mostue til dinside.no.

Det er forøvrig straffbart å både kjøpe og bruke kortinformasjon som en vet er stjålet, forteller Mostue, og sier videre at slik virksomhet kan rammes av flere lovparagrafer.

- Hvis en kjøper slik kredittkortinformasjon, har en akkurat idet en foretar kjøpet gjort seg skyldig i heleri. Vi har også sett eksempler på at bare det å motta bruker- og passordinformasjon har ført til domfellelse. Begynner en så å bruke den stjålne informasjonen, for eksempel i en butikk, risikerer en å gjøre seg skyldig i bedrageri overfor den en handler fra. Bruker du kortinfo til å bestille varer på Internett finnes det en egen bestemmelse for såkalt databedrageri, forteller Mostue, og legger til:

- Har en vare eller liknende først kommet på avveie, skal det ikke så mye til før du finner den igjen som salgsvare, for eksempel på nettet. Her, som andre steder, er det slik at den som søker finner, og søker du lenge nok finner du fram til mer avanserte tilbydere som de kortsidene du nevner.

- Sikkerhetsrutinene virker

Teller, som leverer betalingsløsninger til VISA, MasterCard og American Express, kjenner derimot godt til problemet.


- Våre rutiner er slik at hvis vi ser eller kommer over nettsteder av typen du nevner så varsler vi kortselskapene, og så er det de som har ressursene til å sitte og overvåke virksomheten, sier informasjonssjef i Teller AS, Anders Bigseth.

Han bekrefter at såkalte 3-D Secure-tjenester som "Verified by VISA" og "MasterCard SecureCode", som medfører at kunder som handler på nett må skrive inn en ekstra, egenvalgt sikkerhetskode hver gang de foretar et nettkjøp, har hatt en positiv effekt når det kommer til å bekjempe nettsvindel.

- Ja, 3-D Secure har vi i Norge vært veldig flinke med å ta i bruk, og vi har også vært flinke til å innføre teknologien på norske netthandelsteder. Dette har medført en klar reduksjon av nettsvindel, og er noe som fungerer, sier Bigseth.

Han forteller også at handel via bank- og kredittkort fortsatt er den sikreste betalingsformen vi har, og at sperreregistrene som holder orden på kort som er meldt stjålet oppdateres hyppig. Uvedkommende skal med andre ord ikke kunne ta i bruk stjålet kortinformasjon, så lenge den opprinnelige eieren for eksempel har meldt kortet stjålet.

Nettvett

Vær likevel oppmerksom på såkalte "phishing"-sider, svindel-nettsteder som utgir seg for å være noe annet enn de egentlig er for å stjele for eksempel påloggingsinformasjon, eller, som vi altså har vært inne på, kredittkortinformasjon.

Glem ikke at du selv kan gjøre mye for å holde kortet og kortinformasjonen din hemmelig. Forbrukerrådet har publisert en lang smørbrødliste på nettvett.no som kan gjøre livet ditt som kortbruker atskillig sikrere.

Dinside.no har ikke lykkes med å få en kommentar fra VISA, som er det kredittkortet som har desidert tydeligst tilstedeværelse på ymse kortfora.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!