Kjøpekortenes lykke og ulykke

I går så vi på forbrukslån – i dag er det kjøpekortenes tur.

Vi fortsetter i dag med å finne muligheter for å skaffe deg drømmesofaen din – den du har vansmektet etter så lenge, som blir nedsatt fra 30 til 20 tusen kroner i januarsalget.

Sett at du står i møbelforretningen, og en ekspeditør kommer bort til deg. Etter en hyggelig passiar, oppdager du at du kan få med deg sofaen, og få betalingsutsettelse i 6 måneder via Her og Nå-kortet... hvis du betaler 349 kroner. Hva skal du gjøre? Av natur er du skeptisk til selgere og avbetaling, men du har lyst til å gjøre røverkjøpet (rabatten er på 10.000 kroner), selv om du ikke har pengene for hånden.

Klikk her, for å se en tidligere artikkel på DinSide om kjøpekort.

Du vet at det maksimale du kan klare å spa opp i løpet av 6 måneder er 10.000 kroner. Men du regner i hvert fall med å beholde jobben din også i 2000, til tross for spådommer i pressen om økt arbeidsløshet i det nye året. Du regner ikke med å vinne i Lotto eller å begrave en rik tante i året som kommer, men at økonomien din blir på det jevne. Etter å ha veid for og i mot en stund, slår du til på Her og Nås tilbud.

Den effektive renten det første halvåret er på latterlige 1,7 prosent. Skulle du mot alle odds likevel vinne i Lotto før sommerferien, kan du betale hele beløpet før 6 måneder er gått. Da er faktisk tilbudet fra Her og Nå utrolig gunstig.

Hvis du er som de fleste, vil du bare betale tilbake en del av kreditten i den rentefrie perioden. Når Her og Nå sender deg spørsmål i posten om hvor mye du ønsker å betale før den rentefrie perioden er over, betaler du 10.000 kroner, og bestemmer deg for å betale ned resten i løpet av neste halvår.

Etter at de lykkelige rentefrie månedene er over, må du betale et månedlig gebyr på 40 kroner, i tillegg til renten på 19,8 prosent pr. år. Nå blir det dyrt – den effektive renten spretter opp i 31,6 prosent per år i årets andre halvår.

Men selv om den effektive renten for det andre halvåret er kjempehøy, vil du for hele året ha hatt en effektiv rente på bare 9,33 prosent ved å gjøre det på denne måten. Dette er en svært lav rente for et forbrukslån, og slår alle bankene i gårsdagens artikkel med god margin. Grunnen til at renten blir så lav er at de rente- og avdragsfrie månedene veier tungt i regnestykket

Hvis du har selvdisiplin nok til å få nedbetalt kreditten i løpet av et års tid, er altså kjøpekort et godt alternativ til banklån. Vil du være enda mer bramfri ved årsskiftet, kan du jo satse på at du faktisk vinner i Lotto, eller klarer å tvinge deg selv til å spare enda mer enn du hadde tenkt i det rentefrie halvåret.

Uansett, med flaks eller selvdisiplin, ser det ut som om finansiering med kjøpekort kan være et skikkelig godt tilbud.