Kjøpefesten fortsetter

I går så vi på mulighetene for å ta opp en kontokreditt for å finansiere den nye, fine sofaen som du har sett på i hele 1999. I dag ser vi på lønnsomheten av å ta opp et vanlig forbrukslån.

Drømmesofaen, eller den nye kjøkkeninnredningen, har stått i utstillingsvinduet med prislappen på 30.000 festet på seg, liksom for å håne deg litt. Plutselig, i januarsalget, har den ordinære prisen fått en fet rød strek over seg, og i stedet står det nå at den kan bli din for 20.000 kroner!

Kontokreditt er ganske dyrt, som vi viste i går. Dessuten, vet alle vi som har opplevd 80-årene at en kontokreditt kan være vanskelig å få bort, når den først har oppstått. Noen av oss trenger litt sterkere press utenfra for å gå fra forbruk til sparing. Derfor kan det være like greit å gå til banken og søke om et vanlig forbrukslån som du betaler ned i løpet av ett år. Da overtar banken de funksjonene som superegoet ditt burde inneha, og du kan blir faktisk bli kvitt gjelden etter en rimelig tid.

Kjøpefesten fortsetter

  1. Dette koster forbrukslånet deg

Prisen du betaler for denne disiplineringen kan bli høy. Som du ser av oversikten vår, varierer bankenes effektive rente mellom 16,3% og over 31%! For å finne ut hvor mye et forbrukslån vil koste deg i 10 utvalgte banker, kan du trykke på lenken til høyre.

Tar du opp lånet i den billigste av bankene i oversikten, Totenbanken Direkte, vil du etter ett år ha betalt 21.684 for en sofa som ordinært i 1999 kostet 30.000, og ha spart over 8.300 kroner. Går du til den dyreste, Finansbanken, sparer du ca. 2000 kroner mindre. Men fordi rabatten på sofaen er så stor, er det fortsatt god økonomi i å handle på salg.