Kjøpe brukt dekoder? Dette må du passe på

Litt som å kjøpe en bruktbil – problemer kan følge med på kjøpet.

<B>SELGES BRUKT: </b>På Finn.no finner du en haug brukte dekodere, spesielt fra Canal Digital Kabel-TV. Men det er ikke sikkert alle kan brukes.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / CANAL DIGITAL
SELGES BRUKT: På Finn.no finner du en haug brukte dekodere, spesielt fra Canal Digital Kabel-TV. Men det er ikke sikkert alle kan brukes. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / CANAL DIGITALVis mer

Dekodere har utviklet seg fra å være et nødvendig onde til en høyteknologisk dings, hvor du kan kjøpe filmer og ta opp TV-programmer.

Noen leier dem, mens andre eier dem – og med den teknologiske utviklingen har prisene fulgt deretter. Noen kjøper derfor TV-boksene sine brukt for å spare noen kroner, og på Finn.no ligger det massevis av brukte dekodere til salgs.

Men å kjøpe disse er ikke uproblematisk.

LES OGSÅ: Kast ut dekoderen, og opplev fordelene med «svitsjestopp»!

Kjøpte brukt, fikk ikke brukt

I fjor kjøpte en kvinne fra Jevnaker en brukt Canal Digital-dekoder for 1.300 kroner. Men da hun koblet den opp for å starte TV-moroa, ville den ikke fungere.

Canal Digital kunne fortelle henne grunnen: Den forrige eieren, altså selgeren, hadde ikke gjort opp for seg med TV-tilbyderen. Dekoderen kunne derfor ikke brukes av andre, og kvinnen hadde i praksis kjøpt en tom plastboks.

ADVARER: Presseansvarlig Tormod Sandstø i Canal Digital Kabel-TV oppfordrer deg til å være forsiktig ved kjøp av brukte dekodere. Foto: TELENOR
ADVARER: Presseansvarlig Tormod Sandstø i Canal Digital Kabel-TV oppfordrer deg til å være forsiktig ved kjøp av brukte dekodere. Foto: TELENOR Vis mer


Hun klaget saken inn til Forbrukertvistutvalget (FTU), hvor hun fikk medhold og krav på pengene sine tilbake.

Heldigvis skal det være relativt enkelt å ikke havne i samme situasjon.

LES OGSÅ: Problemer med TV-arkivet til Canal Digital Kabel-TV?

Kan ha heftelser

Canal Digital Kabel-TV bekrefter at joda; en brukt dekoder kan ha «heftelser» ved seg, nærmest som en bruktbil. Det kan være at forrige eier ikke har gjort opp seg, eller at dekoderen rett og slett aldri var selgerens eiendom.

- Dersom dekoderen ikke er betalt, eller er leid av et boligsameie, vil ikke vi akseptere en forespørsel om skifte av eierskap, forteller presseansvarlig Tormod Sandstø i Canal Digital Kabel-TV til Dinside.

Det samme gjør kommunikasjonssjef Anders Bigseth i Get.

- Kjøper må kontakte Gets kundeservice for å forsikre seg om at boksen ikke er Gets eiendom, sier Bigseth til Dinside.

LES OGSÅ: Denne boksen skal fjerne all TV-reklame

Slik unngås dekoderfella

En dekoder må omregistreres, eller få et «eierskifte» som Canal Digital kaller det, før den kan brukes av en ny kunde. Dette er noe selger må stå for i Canal Digitals tilfelle, og noe kjøper kan gjøre hos Get.

GJELDER FLERE: Også hos blant annet Get kan du nå eie din egen dekoder, om du ikke vil leie den. Bruktmarkedet er også levende for Get-dekodere.  Foto: GET
GJELDER FLERE: Også hos blant annet Get kan du nå eie din egen dekoder, om du ikke vil leie den. Bruktmarkedet er også levende for Get-dekodere. Foto: GET Vis mer


Det er da må man får beskjed om hvorvidt TV-tilbyderen har noe i mot salget av dekoderen. Og derfor bør selger gjøre dette før du betaler for dekoderen.

Programkort, altså det du stikker i dekoderen for å bevise at du har betalt for TV-signalene, må du som kjøper skaffe deg selv. Og selvfølgelig: For eksempel en Get-dekoder vil bare akseptere et Get-programkort. Og et Get-programkort får du bare om du har Get i veggen.

LES OGSÅ: Sjekk norgespremieren på Panasonics første Oled-TV på 65 tommer! Koster nesten 100.000 kroner...

Bruk litt mer tid

- Man kan spare noen kroner på å kjøpe brukt, men det er viktig at man følger gjeldende rutiner for å få til dette, sier Sandstø i Canal Digital.

Eier eller leier du dekoderen din?

(Avsluttet)
Eier(63%) 2313
Leier(21%) 787
Aner ikke!(16%) 578
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


I tillegg til å forsikre deg om at dekoderen faktisk kan selges, råder Sandstø deg til å vurdere hva slags behov du har. Som sagt har utviklingen gått raskt, og på en gammel dekoder kan det for eksempel hende at du går glipp av deres T-We-tjenester.

- En som kjøper brukt må derfor bruke litt ekstra tid på å skaffe informasjon og veiledning, mener Sandstø, mens Bigseth i Get mener løsningen er enda enklere:

- Så godt som alle våre kunder leier bokser i dag, og er veldig godt fornøyde med det.

LES OGSÅ: Endelig skal TV og internett selges hver for seg