Kjøp strøm til spotpris

Vil du ha lavere pris på strøm når vannmagasinene er fulle? Ring din strømleverandør og be om spotprisavtale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Tidligere var det bare bedrifter som kunne kjøpe strøm på spotmarkedet, men nå kan også du som privatkunde kjøpe strøm til spotpris. Selv om det her har vært penger å spare, er det likevel svært få privatpersoner som har kastet seg på spotprisbølgen.

Grossistpris

Spotpris- eller markedspris for strøm betyr at forbrukeren betaler den samme prisen som grossistene betaler for strøm på den nordiske strømbørsen Nordpool. Denne prisen varierer svært raskt, og i takt med tilbud og etterspørsel på spotmarkedet. Som i andre tilsvarende markeder, for eksempel spotmarkedet for petroleum, er sannsynligheten for at prisen svinger fra time til time svært høy.

I tillegg til spotprisen betales det et påslag til strømleverandøren. Nedenfor ser du påslagene fra de fem billigste landsdekkende leverandørene av strøm til spotpris.

Spotpris/Markedskraft
LeverandørPåslag *Fastbeløp **Øre/Kwh ***
Forbrukerklubben Norge1,49032,85
Forbrukerkraft AS0468,-32,87
Nordvest Kraft AS0468,-32,87
Hurum Kraft AS0,60303,-32,96
TrønderEnergi Kraft AS1,70033,11
*Øre pr Kwh eksklusive mva ** Årlig fastbeløp inkludert mva *** Forutsatt gjennomsnittlig markedspris siste kalenderår og forbruk 25.000 Kwh


I vår prisliste ser du hvor mye de viktigste leverandørene tar for å formidle strøm til spotpris. Ta meg til prislisten.

Inntil 10 øre billigere

Volumveid kontra spotpris til husholdningskunder. Kilde: NVE
Volumveid kontra spotpris til husholdningskunder. Kilde: NVE Vis mer

Erfaringene har vist at strøm kjøpt på denne måten blir billigere enn prisen for de mer vanlige avtalene med variabel og fast pris. Nedenfor kan du se hvordan forholdet mellom spotpris og variable priser har vært blant husholdningene det siste året. Tidvis har prisforskjellen vært på ca 10 øre pr. kWh.

Synes du strømregningene er for høye? Finn en billigere strømleverandør i DinSides strømkalkulator.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!