Synes du det er utrolig kjedelig å male? Da kan du leie noen til å gjøre jobben for deg, uten at det koster en krone ekstra i moms eller skatt. Men husk at hver PRIVATE arbeidstaker bare kan motta 4.000 kroner for oppdrag utført hjemme hos deg. Foto: COLORBOX
Synes du det er utrolig kjedelig å male? Da kan du leie noen til å gjøre jobben for deg, uten at det koster en krone ekstra i moms eller skatt. Men husk at hver PRIVATE arbeidstaker bare kan motta 4.000 kroner for oppdrag utført hjemme hos deg. Foto: COLORBOX Vis mer

Kjøp private tjenester for 60.000 kroner avgiftsfritt

Men husk at hver person bare kan få utbetalt 4.000 kroner.

Publisert
Sist oppdatert

Kjenner du noen som er flinke til å slipe gamle tregulv, eller som synes det er helt greit å svinge seg med malekosten?

Da kan du leie inn vedkommende til å utføre et privat oppdrag, og gjør du det riktig blir det momsfritt for deg og skattefritt for din gode hjelper.

Reglene er nemlig slik at du kan betale opptil 4.000 kroner i året til en privatperson som hjelper til i huset, i hagen, med bilen eller på hytta.

Les også: Smarte grep som gir deg bedre økonomi

Fire enkle krav

For at du skal kunne betale opptil 4.000 kroner skattefritt, må du tilfredsstille følgende krav fra skattemyndighetene:

1) Arbeidet må skje i hjemmet, på bilen eller hytta.
2) Du må betale som privatperson, utgiften kan altså ikke føres på et firma.
3) Du avtaler direkte med den som jobber for deg.
4) Den som jobber for deg kan ikke ha firma i samme bransje.

Husk også at samtlige krav må være oppfylt, for at tjenesten skal kunne leveres skattefritt.

Men hva med 1000-kroners grensen?

For arbeid som ikke er knyttet til hjemmet, bilen eller hytta kan man kjøpe tjenester skattefritt for inntil 1.000 kroner i året. Du kan eksempelvis leie noen til å ligge i kø for å skaffe billetter til en spennende kinopremière. Skjønt det spørs om du får den jobben utført midtvinters for en tusenlapp.

Les også: Nå skal de uærlige tas

15 oppdrag

Grensen på 4.000 kroner gjelder for alle oppdrag utført av en og samme person. Men det stopper ikke der. Du kan nemlig kjøpe 15 slike private oppdrag i løpet av et år, til en total verdi av 60.000 kroner.

Beløpsgrensen på 60.000 kroner gjelder samlet for hele husstanden. Du kan altså ikke regne 60.000 kroner fra deg og i tillegg 60.000 kroner fra ektefelle eller samboer. I generasjonsboliger gjelder imidlertid grensen for hver av husstandene dersom de har eget hushold.

Les også: Så mye må DU tjene før det lønner seg å sette bort husvasken

Ikke bare positivt

Som arbeidstaker bør man ikke belage seg utelukkende på denne type inntekt. Har du en «ordinær» jobb, vil du nemlig opparbeide deg rettigheter som sykepenger, feriepenger og pensjon. Dette er rettigheter og goder du går glipp av ved privat betaling.

For aktive handy-menn, er det også viktig å huske at ordningen ikke er ment å tilrettelegge for å utføre denne type oppdrag i stor skala. Er du for ivrig kan du nemlig bli tatt for å drive næringsvirksomhet, og da er det helt andre regler som gjelder:

Utfører du mange håndverksoppdrag eller renholdsoppdrag hos forskjellige arbeidsgivere, kan dette bli vurdert som næringsvirksomhet. Dersom du tar imot betaling for oppdrag i så stort omfang at det må anses som næringsvirksomhet, skal du registrere deg som næringsdrivende og alle inntektene skal føres i regnskapet for næringsdriften, påpeker Skatteetaten på sine nettsider.

Les også: 500.000 ansatte får elendig pensjon

Glem ikke: Oppgjørsblankett

Når du kjøper private tjenester som oppfyller de ovennevnte kravene, kan du likevel ikke bare gi penger i hånda. Et lite stykke papirarbeid må gjøres for å ha det formelle på plass.

Du er nemlig pålagt å fylle ut en oppgjørsblankett, som du skal gi til arbeidstakeren.

Du slipper å sende inn blanketten til skatteoppkreveren, men du må ta vare på din del av blanketten. Dersom du likevel ønsker å rapportere til skattemyndighetene, kan du sende blanketten elektronisk, via Altinn.

Les også: Så enkelt er det å unngå restskatt neste år

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer