Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.comVis mer

Kjøp noe ekstra fint i år

Morsdag har aldri vært et bedre påfunn.

«Dette er ikke året for gratisgaver av typen oppvaskhjelp eller søndagstur i skogen.»


På søndag er det morsdag. Mange mener morsdag og farsdag er et av handelsstandens påfunn for at du skal bruke mer penger, jeg har selv vært en av kritikerne. I år foreslår vi imidlertid at du gjør som de befaler - kjøper noe fint til mamma i helgen.

For en av finanskrisens ringvirkninger er at du og jeg bruker mindre penger. Selv om renta er på vei ned, og gir de med boliglån mer penger mellom hendene, er det norske folk i sparemodus. Problemet er selvsagt ikke at vi sparer, men at vi ikke bruker. Akkurat nå er det viktigere for norske arbeidsplasser og bedrifter at du ikke slutter å bruke penger.

Kristina Picard er økonomiredaktør i DinSide. Foto: Astrid Waller
Kristina Picard er økonomiredaktør i DinSide. Foto: Astrid Waller Vis mer

Er du en av dem som er direkte rammet av krisen, for eksempel ved at du har mistet jobben, er det selvsagt gode grunner til å begrense forbruket. Men er du en av dem som ikke er personlig rammet, er tiden inne for å bruke penger med god samvittighet.


Mor vil sikkert bli fornøyd uansett, så det er bare å bestemme seg for hvem du vil hjelpe:

  • Handelsstanden?
  • Handels- og servicenæringen er spesielt utsatt fordi krisepakkene ikke hjelper dem direkte. Flere har tatt til orde for at regjeringens økte bruk av offentlige midler vil gjøre lite for handelsstanden, som heller ønsket seg skattelette til privatpersoner. Kjøper alle nordmenn en presang i dag, en ren og skjær materialistisk gave, gjør du noe hyggelig for mor - og for butikkdamen som er bekymret for jobben sin.

    Artikkelen fortsetter under annonsen

  • Restaurant- og servicenæringen?
  • Både taxinæringen og restaurant- og utelivsbransjen merker at folk er mer forsiktige med penger. Du kan spandere en helaften på mor, gi henne en opplevelse hun husker og samtidig hjelpe bransjer i krise.

  • Mediene?
  • Aviser og blader blir stadig tynnere. Det er fordi bedriftene som merker nedgangen, har sluttet å annonsere av frykt for å bruke mer penger enn de har. Kanskje synes du det er deilig med mindre reklame, men sviktende annonseinntekter i mediebransjen gjør at redaksjonene må kutte stillinger, noe som resulterer i at du får mindre lesestoff. Hvorfor ikke glede mor med et abonnement på et blad eller en avis og samtidig støtte oppunder en bransje i krise?
Dette er ikke året for gratisgaver av typen oppvaskhjelp eller søndagstur i skogen. I år går vi heller for klisjeen: Løp og kjøp!

Les også: