Kjøp julegavene i Sverige

Det er ikke bare ribbe og tobakk som er billig i vårt naboland. Du finner også lave priser på alt fra barneutstyr til leker og spill. Ifølge tollvesenet kan du også kjøpe slike varer toll og avgiftsfritt for opptil 5000 kroner.

Glade Jul - Svenske Jul Vis mer

Forbrukerrapporten har nylig foretatt en prisundersøkelse hos våre svenske venner og funnet ut at prisene på barneutstyr og leketøy ligger rundt 20 prosent lavere enn i Norge.

Hvor mye kan du kjøpe for

- Varer produsert i EU-land kan innføres til Norge uten toll, uansett verdi. Men overstiger verdien de tillatte 5000 kronene, må det betales moms av varen, forklarer Berit Aas, rådgiver i Toll- og avgiftsdirektoratet.

Tollvesenet tar stikkprøver ved grenseovergangene, men de er mest opptatt av at folk ikke kjøper tobakk og sprit for mer enn 5000 kroner. Det er imidlertid sjelden at vi tar privatpersoner for slik smugling, sier Terje Berg tollinspektør ved Svinesund. Han råder folk til ikke å smugle dyre kapitalvarer som tv og kjøleskap inn i Norge, ettersom man kan risikere å tape hele investeringen dersom du blir tatt.

Billig barneutstyr

Barneutstyr er ifølge Forbrukerrapporten betydelig billigere i Sverige enn i Norge.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

- Spesielt de lave prisene på barnevogner tiltrekker nordmenn, forteller Marita Berglund, deleier av den svenske butikken Happyland Baby Shop. - Noen nordmenn kjøper også bilbarneseter her, ikke bare fordi de sparer penger, men også fordi Sverige har strengere regler for godkjenning av barneseter.

En rask prissammenlikning avslører at det er virkelig penger å spare. En Alumina kombivogn fra Brio koster i Sverige 3660 norske kroner. Hos en forhandler i Oslo fant forbrukerrapporten den samme til 4800 kroner, eller 1140 kroner dyrere.

Billige leker

Du kan også kjøpe leketøy til priser som ligger 20 prosent under tilsvarende i Norge. En Barbie Pet Doctor koster for eksempel i en svensk leketøysbutikk 298 norske kroner, mens hos Edwins leker i Norge finner du tilsvarende Barbiedukke for 369 kroner. Dette er en prisforskjell på hele 71 kroner.

Du finner også lave priser på treleker fra Brio, spesielt Lære-å-gå vognen. Den koster 349 i Sverige og 549 kroner i Norge. Det er prisforskjellen på 32 prosent, eller 200 kroner. Det er ikke sikkert du finner supertilbud på alle type leketøy, så ta for sikkerhetsskyld med deg en priskatalog fra en norsk leketøysbutikk før du tar turen over til Sverige.

Mat og Jul

Det kan med andre ord spare adskillige kroner ved å gjøre dine juleinnkjøp i Sverige i år. Ikke bare får du billig sprit, røyk og mat - men også de julegaver til både store og små. Det neste blir vel også at juletrærne selges til halv pris hos våre naboer.