Kjøp dyrt - spar mest

Skal du spare på dollarhandelen, bør varene være lettest og dyrest mulig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du har ingen automatisk gevinst av å kjøpe fra USA, selv om dollaren er billig.

Skal vi lage noen regel for gode dollarkjøp for ivrige nordmenn, må det bli noe slikt som:

Kjøp varer med høyest mulig kilopris.

Våre beregninger viser nemlig at gevinsten av billige dollar kan bli "spist opp" av fraktkostnadene, som øker med vekten.

Jo høyere rabatten er ved dollarkjøpet ditt, jo mindre sannsynlig er det at dette skjer. Og fra USA har vi fått meldinger om særdeles høye prisforskjeller ved dyre merkeklær.

Vi kan ikke tenke oss varer med høyere kilopris enn sexy undertøy. Dette burde derfor være en fulltreffer for dollargevinsten. Foto: iStockphotos
Vi kan ikke tenke oss varer med høyere kilopris enn sexy undertøy. Dette burde derfor være en fulltreffer for dollargevinsten. Foto: iStockphotos Vis merLiten og nett iPod

Til vårt regneeksempel har vi valgt en iPod Classic 160 GB, som du kan kjøpe fra Kompletts nettbutikk, eller importere fra Amazon.com. Amazon frakter ikke dette produktet internasjonalt, slik at du må besørge veien hjem selv for din nyervervede.

Dette kan du gjøre på to måter: Har du en venn eller slektning i USA, kan du be vedkommende om å handle inn, og sende varen over dammen for deg, mot refusjon av kostnadene. Alternativt kan du få hele saken fraktet og tollekspedert av firmaet www.jetcarrier.com

Les mer om Jetcarrier

Null toll

På elektronikkvarer som dette er det ikke lenger toll, etter at regjeringen i 2002 fjernet et utall tollsatser. Toll- og avgiftdirektoratet opplyser at det som gjenstår nå av aktuelle tollsatser for vårt formål stort sett er å finne i tolltariffens kapitler 61 til 63 om klær og tekstilvarer.

Så lite sparer du på iPod fra USA
 Handle hjemme*Innføre selvMed Jet Carrier
Produktpris (NOK)27031919**1919**
Frakt i USA 0 
Frakt68125165'
Toll000
Merverdiavgift ved innførsel0511''440
Tollbehandingsgebyr posten01880
Sum277127442564
Beløp i kroner, omregningskurs 5,5 kroner per dollar. *Priser hos Komplett.no **Pris hos Amazon.com ekskl mva. 'Inkluderer mva. ''25 pst av pris pluss frakt


Se tolltariffen hos toll.no

Merverdiavgift ved import må imidlertid betales, og beregnes av varens verdi inkludert frakt.

Fraktkostnadene følger vekta, både hos det amerikanske postverket og hos Jetcarrier.
Ifølge DinSide Data, vil vekten på vårt ønskede objekt neppe bli større enn et halvt kilo til sammen.

Som du ser av eksemplet, er det ikke nødvendigvis de store summene du sparer, selv om dollaren er billig. Riktignok har vi vært litt forsiktige, og regnet med 5,5 i kurs, mens FOREX´ løpende kurser i skrivende stund ligger rundt 5,43. Denne forsiktigheten gir imidlertid ingen store utslag for eksemplet vårt.

I eksemplet vårt blir den samlede importprisen fra USA svært nær hva du likevel kan oppnå i en heilnorsk nettbutikk uten stress og mas.

Faktum er at fraktkostnadene, merverdiavgiften og fortollingsgebyret hos Posten "spiser opp" prisforskjellen på veien fra USA til Norge. Internt i USA er det imidlertid rimelig å anslå fraktkostnadene til null ved "gjøre-selv-alternativet.

- Det vanligste blant amerikanske nettbutikker, er at frakt er inkludert i prisen – og jo mer du kjøper, jo mer sannsynlig er det at frakten er gratis internt i USA, forteller norskgifte Elizabeth Eisinger Lande, som er bosatt i New York, og har bred erfaring med å hjelpe slekt og venner med å handle fra amerikanske nettbutikker.


Kostnadsanalyse

Av de tre kostnadstypene, er det to som ikke øker med varens pris: Postens fortollingsgebyr og fraktkostnadene.

Postens gebyr er like stort, uansett verdi. Dette betyr at gebyret tar en mindre del av gevinsten, jo større verdier du importerer.

Fraktkostnadene øker med vekta. Hadde kiloprisen på varen vært høyere, kunne saken sett noe annerledes ut, noe som ofte vil være tilfelle med for eksempel dyre merkeklær.

Ved et tenkt plagg med vekt 500 gram, men med flerdobbel pris av vår iPod, ville utgiftene til frakt blitt en mindre andel av de samlede kostnadene, og prisforskjellen større. På et punkt ville denne forskjellen oppveie for tollen på tekstilvarer, som oftest er på 10,7 prosent.

Hadde i tillegg prisforskjellen i prosent vært større mellom USA- og norskkjøpte varer, kunne enda mer klekkelige rabatter ha vært oppnådd.

At dette er oppnåelig, bekreftes av Eisinger Lande.

Joseph Brewster Foto: Joseph Brewster/iStock
Joseph Brewster Foto: Joseph Brewster/iStock Vis mer


Eksklusivt er bra

- Når merverdiavgifter, toll og fortollingsgebyrer blir inkludert, har jeg og min familie ofte sett at gevinsten blir spist opp ved lavere summer. Ved skikkelig dyre merkeklær, har vi imidlertid sett at gevinsten ved å kjøpe varen i USA blir så stor, at den kunne ha finansiert en flyreise tur-retur New York, sier hun.

Daglig leder Peder Myrvall i Jetcarrier minner om at ikke bare vekten avgjør - volumene på eskene de pakkes i må ikke overstige visse grenser - se prisene her.

Han minner også om at attraktiviteten ved netthandel er desidert størst når varene rett og slett ikke er å finne i det norske markedet:

- For tiden har vi en enorm pågang av bestillinger av iPhones, som foreløpig ikke er å få kjøpt i Skandinavia. Jeg skulle likt å sett kalkylen på disse fra de slippes her hjemme, sier han.