Kjøp deg grønne fingre

Våren nærmer seg. Ser hagen ut som gjengrodde stier, er det kanskje på tide å finne frem kost og rive. Orker du ikke selv, er det mulig å kjøpe seg hjelp.

[Ugjyldig objekt (NAV)]
Ønsker du deg slike, men gidder du ikke selv?
Ønsker du deg slike, men gidder du ikke selv? Vis mer

Alle ønsker seg vel blomstrende blomster, grønt gress og rene fliser. Men er du lei av å få jord under neglene, grønt smuss på knærne og vondt i ryggen? Hagekos er ikke nødvendigvis det samme som hagearbeid. Ønsker du å kjøpe deg ut av pinen, bør du sjekke vår guide.

Profesjonell hjelp

Det finnes flere alternativer dersom du ønsker hjelp i hagen. Ufaglært hjelp får du til mellom 100 og 200 kroner i timen. Men ønsker du profesjonell hjelp, må du belage deg på å betale mellom 350 og 470 kroner i timen.

Klikk på lenken øverst til høyre. Her finner du en oversikt over ti hageselskapers timepriser på gartnerarbeid. Velger du riktig selskap, kan du spare opp mot 120 kroner eller 25 prosent. Reelt er forskjellene likevel ikke så store, fordi hageselskapene ligger i forskjellige geografiske områder.

Militær invasjon

En av mulighetene for å få billig ufaglært hjelp, er å leie en gardist. En gardist koster mellom 100 og 150 kroner i timen. Gardistene er bare tilgjengelige i Oslo, men over hele landet er det mulig å ringe til den lokale militærleiren for å sjekke om der er soldater som er villige til å jobbe i hagen for deg.

Les mer om hvordan du leier en gardist i vår tidligere artikkel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vikar

Ønsker du å finne din egen arbeidskraft, har du mulighet til å utbetale 30.000 kroner i lønn årlig uten å betale arbeidsgiveravgift til staten.

Husk bare at de personene som jobber for deg må skatte av lønnen.

Klikk her for å lese mer om ordningen.

Aetat

Din lokale avdeling av Aetat kan tilby utleie av arbeidskraft til en rimelig pris.

Ifølge Aetat Oslo vil prisen ligge på om lag 180 kroner per time.

Aetat sender ut folk på kort varsel. Så ringer du på morgenen, vil du ofte kunne få hjelp allerede samme dag.

Sport og musikk

Idrettslag, speiderforeninger og musikkorps er ofte mer enn villige til å påta seg oppdrag i lokalområdet.

Prisen for denne arbeidskraften vil naturligvis variere fra forening til forening. Men siden det ofte er unge mennesker som påtar seg arbeidet, vil prislappen høyst sannsynlig ikke overskride en drøy hundrelapp i timen.

Faglært eller ufaglært

Om du bør velge faglært eller ufaglært hjelp, avhenger i høy grad av hvilken jobb du trenger å få gjort. Er det bare gresset som skal klippes, eller flisene som skal kostes, kan du sikkert nøye deg med den billige arbeidskraften.

Men trenger du eksperthjelp til hvordan planter skal klippes og lus bekjempes, kan det sikkert lønne seg å hente hjelp hos de mer erfarne. Det må også kunne forventes at en faglært har et raskere tak på hagearbeid enn en ufaglært. Dermed får du mer ut av timeprisen hos en faglært enn hos en ufaglært.