Lider du av vinterdepresjon, er lys ifølge ekspertene det eneste som hjelper.
Lider du av vinterdepresjon, er lys ifølge ekspertene det eneste som hjelper.Vis mer

Kjøp deg glad

Regnet høljer ned, og sola sover. Er du trøtt, lei og slapp? Kanskje kan du kjøpe deg ut av høstdepresjonen?

Vi har liten grunn til å håpe på lys og varme i nærmeste fremtid. Meteorologer har spådd at det trolig skal regne hele denne uka. Regnet og mørket er ikke bare irriterende, det gjør oss syke.

Hele 46 prosent av Nettavisens lesere oppgir i en undersøkelse at regnværet gjør dem deprimerte. Også medisinske forskere har slått fast at mellom 5 og 10 prosent av befolkningen i Sør-Norge er vinterdepressive. Regner man med alle som lider av en lettere variant av vinterdepresjon, kommer tallet opp i hele 25 prosent, skriver VG.

Vi har sett på hvordan du kan kjøpe deg ut av værsjuken? Det første du må jakte på er lyset.

Gratis lyskafé

I Alta og på Sjølyst i Oslo har folk sett lyset. Begge stedene har treningskjeden SATS startet lyskafé for å hjelpe folk gjennom mørketida. På få år har lysterapi etablert seg som en metode som de aller fleste eksperter anbefaler mot vinterdepresjoner.

Ifølge avisa Dagbladet er 20 minutter med lys hver morgen i 14 dager ofte alt du trenger. Men ikke alle bør bruke lysterapi. Har du ingen tegn på depresjon, kan behandlingen faktisk gjøre deg nærmest manisk.

Alle som har internasjonalt medlemskap i SATS kan bruke besøkspasset sitt for å komme inn på lyskafeen. Du betaler ingenting ekstra i tillegg til kostnadene for et medlemskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men her finnes et smutthull for ikke-medlemmer, nemlig prøvetimene. Hos SATS på Sjølyst opplyser betjeningen at ikke-medlemmer kan få to gratis prøvetimer, som de kan kombinere med besøk på lyskafeen.

Kjøp egne lysrør

Er det langt til Alta og Sjølyst? Hva med å kjøpe sin egen lysterapilampe? De selges i flere helsekostforretninger, og kan også skaffes mot bestilling. Hos Suncost i Oslo forteller betjeningen at lampene er populære for slappe og deprimert nordmenn. Lampene deres koster 2.490 kroner.

Hos CCVest helsekost sier de at de kan skaffe lampene mot bestilling, til en pris på 2.500 kroner.

Bli en trekkfugl

Fristende?
Fristende? Vis mer

Foretrekker du ekte vare, nemlig sola selv, må du sette deg på et fly, og fly sørover. Du trodde kanskje alle turene var utsolgt? Det er fortsatt håp. Sjekk DinSide Reises restplassoversikt.

Dyr fedme

Avisa Verdens Gang (VG) skrev sist uke at vinterdepresjonene fører til vektøkning for titusenvis av nordmenn. Mangelen på lys fører ifølge forskning til økt appetitt hos mange av oss.

DinSide har tidligere skrevet om at det er billig å bli feit, og dyrt å bli slank. Her er det med andre ord penger å spare på kurere vinterdepresjonen.

Er skaden allerede skjedd, og kiloene har festet seg, må du kanskje begynne å trene. Husk at det er rådyrt å bli svett.

Naturmetoden

Etter en rask ringerunde til helsekostforretninger i regntunge Oslo, sitter DinSide igjen med et klart inntrykk av at kapsler av Johannesurt er mer populært enn vanlig for tiden.

Mange bruker Johannesurt for å bli kvitt søvnproblemer eller mot nedstemthet. Du får kjøpt preparatet uten resept, men husk at det ikke kan kombineres med noen reseptbelagte medisiner. Prisen ligger fra 150 kroner for et månedsforbruk.

En jobb for psykologen?

Sliter du med depresjoner av en annen art enn værsjuken, kan et legebesøk være på sin plass. Legen kan henvise til psykolog. Du kan også velge å finne en psykolog i det private markedet uten å gå om legen din, men da må du betale hele regninga selv.

Vi har sjekket timesprisen hos flere psykologer, og fant at prisene låg på 300 til 600 kroner.

Og bare så det er sagt:

- Mange forsøker å kurere det dårlige humøret med antidepressiva. Men piller har ingen virkning dersom det er vinterdepresjon man lider av, sa professor i psykiatri, Odd Lindgjærde til Nettavisen sist uke.