Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer

Kjøp billett med mobilen

Lei av automater som aldri virker? Snart kan du betale med mobilen din når du skal reise kollektivt.

Publisert
Sist oppdatert

- Vi vil gjøre det enda enklere å reise kollektivt, skryter samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa i dagens pressemelding.

Men slike løfter har du vel hørt før? Vel, denne gangen er det altså mobiltelefonen som være nøkkelen.

Mobilen som billett

- Bruk av mobiltelefon som elektronisk billett vil gjøre det enda enklere å reise kollektivt. Men først må vi ha på plass en nasjonal standard for mobiltelefonbillettering, slik at vi har et betalingssystem som fungerer likt over hele landet, forsetter Kleppa.

Det er altså ingen vits i å glede seg for tidlig.

Tidligst i 2013

Det blir Vegdirektoratet som får i oppdrag å lede utviklingsarbeidet med den nye tekniske standarden for mobile løsninger.

Arbeidet skal være ferdig i første kvartal 2012, noe som betyr at mobile betalingsløsninger kan tas i bruk i løpet av 2013, men, og det er et viktig poeng: Dette betyr også at du må ha en ny mobiltelefon.

Minus en: Du må ha ny mobil

For å kunne bruke mobilen din til å kjøpe billett må nemlig mobilen din støtte NFC.

NFC står for Near Field Communication, og er en kommunikasjonsprotokoll beregnet på korte avstander. I praksis må du altså holde mobilen din innen 20 centimeter av billettautomaten for å gjennomføre en betaling. Den korte avstanden blir forøvrig her sett på som en fordel, ettersom det gjør at de to enhetene da vil snakke sammen uten å bli forstyrret.

Les mer om teknologien NFC her, og se også hvordan Doubletwist fungerer med NFC-støtte

Per dags data er det imidlertid svært, svært få mobiltelefoner som er utstyrt med NFC-mulighet.

For eksempel er det ikke engang på plass i Samsungs splitter nye toppmodell, Samsung Galaxy SII, som er i butikken akkurat nå. Det kommer riktignok en oppdatert versjon av denne mobilen med NFC på plass i løpet av sommeren, men NFC er altså fortsatt ferskt - selv hos mobiltelefonprodusentenes toppmodeller.

I praksis betyr altså det at myndighetene først må bygge ut infrastrukturen, og så må du som kunde kjøpe en mobil som har NFC innebygget. At alt dette skal være på plass innen 2013 er vi ikke helt overbevist om. Kleppa er likevel optimist:

- Her er det mange aktører som trekker i samme retning, og jeg har derfor tiltro til at næringen vil fungere som en god medspiller i arbeidet, sier Kleppa. Målet er å gjøre det mer attraktivt å bruke kollektivtransport, der kundene enkelt kan benytte seg av de samme billett- og betalingssystemene over hele landet, sier samferdselsministeren.

Minus 2: Hvem skal betale regningen?

Samferdselsdepartementet skal bidra med midler til utviklingen av den nye nasjonale standarden for elektronisk og mobil billettering, står det i pressemeldingen.

Så langt så bra altså, men også her aner vi en propp i systemet. I følge den samme pressemeldingen fra Samferdselsdepartementet; skal nemlig innføring av de mobile løsningene i fylkeskommunene, og i de enkelte trafikkselskapene være et lokalt ansvar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer