Kjenner du kroppen din?

Hvorfor har vi visdomstenner og hvorfor er noen hvite mens andre er svarte? Her er ti forbløffende fakta om kroppen din:

Hvor godt kjenner du din egen kropp? Her er noen helt ubrukelige men morsomme fakta om kroppen din. Nederst på siden kan du ta en test.

1. Magen din er en syretank
Det er én farlig væske ingen sikkerhetsvakt på flyplassen kan beslaglegge: Den befinner seg i magen din. Magecellene skiller ut saltsyre, en etsende blanding som blant annet brukes til å behandle metall i industriverdenen.

Syren er så sterk at den kan rense stål, men slim som omgir mageveggene holder den giftige væsken trygt innenfor fordøyelsessystemet, hvor den bryter ned lunsjen din.

Les også: Er du surmaget?

2. Kroppsposisjon påvirker hukommelsen
Kan du ikke huske bryllupsdagen din? Prøv å gå ned på kne, som da du fridde. Ifølge en artikkel i tidsskriftet Cognition husker vi nemlig episoder fra fortiden raskere og bedre når vi er i den samme kroppsstillingen som da episoden skjedde.

Dårlig hukommelse? Slik blir du supersmart:

3. Store hjerner gir trang munn
Evolusjonen er ikke perfekt. Hvis den var det, ville vi kanskje ha vinger i stedet for visdomstenner?

For lenge siden gjorde visdomstennene nytte som et tredje sett med kjøttknusende jeksler. Men ettersom hjernene våre vokste, ble beinstrukturen i kjeven forandret, og vi satt igjen med ”overbefolkede” og kostbare munner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

4. Mat til hjernen
Selv om den utgjør bare to prosent av kroppsvekta vår, krever hjernen 20 prosent av kroppens oksygen og kalorier. For å holde topplokket velfylt med ressurser, pumper tre av hjernens hovedarterier konstant inn oksygen. En blokkering eller et brudd i en av dem, sulteforer hjernecellene på energien de trenger for å fungere. Dermed svekkes også funksjonene som kontrolleres av det bestemte området.

Dette er et hjerneslag:

5. Nedbrutt bein balanserer mineralene
Bein støtter ikke bare organene og musklene som utgjør kroppen vår – de hjelper også til med å regulere kalsiumnivået. Bein inneholder både fosfor og kalsium, og det siste er nødvendig for muskler og nerver. Hvis det er lite kalsium, vil enkelte hormoner bryte ned beina for å øke kalsiumnivået i kroppen, helt til vi når det riktige nivået.

6. Tusenvis av ubrukte egg
En ung jente har 34.000 underutviklede egg i eggstokkene, og bare rundt 350 av dem modnes i løpet av livet, eller ca ett per måned. I overgangsalderen modnes og frigjøres ikke egg så regelmessig som før. Uten noe potensielt svangerskap i sikte, slutter nemlig hjernen å styre frigjøringen av egg.

Les også: Myter og fakta om å lage barn:

7. Puberteten forandrer hjernen
Hvorfor er ungdomstida så følelsesmessig ubehagelig? Svaret er at hormoner som testosteron faktisk også påvirker utviklingen av hjernecellene. Disse forandringene i hjernestrukturen får mange følger for oppførselen. Følelsesmessig klossethet, apati og dårlig evne til å ta avgjørelser er ikke uvanlig når områdene i fremre hjernebark modnes.

8. Cellehår flytter slim
De fleste celler i kroppen vår opptrer med hårlignende organeller som kalles cilia og som bidrar i en rekke funksjoner, fra fordøyelse til hørsel. I nesen hjelper cilia til med å filtrere slim fra neseborene og ned til halsen. Kaldt vær svekker denne filtreringsprosessen, og fører til at slimet hoper seg opp. Opphovnede nesemembraner eller fortetning kan også føre til at du blir tett i nesen.

9. Verden ler med deg
Bare det å se noen gjespe kan få deg til å gjøre det samme. På samme måte antyder fersk forskning at latter også oppfordrer til herming. Å høre en latter, stimulerer faktisk hjerneområdet som henger sammen med ansiktsbevegelser. Herming spiller en viktig rolle i sosialt samspill. Nysing, latter, gråt og gjesping kan være måter å knytte sterke sosial bånd innad i en gruppe.

Les også: Slik smitter latteren:

10. Huden din har fire farger
All hud, uten farge, ville framstå som kremhvit. Men blodårer nær overflaten, gir et svakt rødskjær. Et gult pigment gir også farge. Ultrafiolett stråling gir oss det gyllenbrune pigmentet malanin, og i store mengder framstår dette som svart. Disse fire fargetonene blander seg i ulikt omfang og skaper et fargerikt fellesskap verden rundt.

Vet du alt du trenger å vite? Ta testen her:

Beklager – dette element er ikke lenger tilgjengelig.


Kilde: www.livescience.com