Kjenn din kropp

Du vet at en kropp normalt består av et hode, to armer og to bein. Men hvor bra kjenner du egentlig kroppen din? Sjekk her!

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kroppen er en meget sammensatt maskin, og det er ikke bare bare å holde styr på alt den gjør, og ikke minst, hvorfor.

Visste du for eksempel at en ung jente har tusenvis av ubrukte egg i eggstokkene? En ung jente har hele 34.000 underutviklede egg i eggstokkene, og bare rundt 350 av dem modnes i løpet av livet, eller cirka ett per måned. I overgangsalderen modnes og frigjøres ikke egg så regelmessig som før. Uten noe potensielt svangerskap i sikte, slutter nemlig hjernen å styre frigjøringen av egg, ifølge livescience.com.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer


Puberteten forandrer hjernen
Eller hva med at puberteten forandrer hjernen? Mange lurer på hvorfor er ungdomstida så følelsesmessig ubehagelig? Svaret er at hormoner som testosteron faktisk også påvirker utviklingen av hjernecellene. Disse forandringene i hjernestrukturen får mange følger for oppførselen. Følelsesmessig klossethet, apati og dårlig evne til å ta avgjørelser er ikke uvanlig når områdene i fremre hjernebark modnes.

Og sliter du med å huske viktige dager? Det er fordi kroppsposisjon påvirker hukommelsen. Prøv å gå ned på kne, som da du fridde. Ifølge en artikkel i tidsskriftet Cognition husker vi nemlig episoder fra fortiden raskere og bedre når vi er i den samme kroppsstillingen som da episoden skjedde.

Først opprettet: 09.09.2007
Sist redigert: 18.01.2008

Test dine kunnskaper her?
Så hvor mye kan du egentlig om kroppen din? Ta testen her:

Beklager – dette element er ikke lenger tilgjengelig.