Illustrasjonsbilde fra årets julenissedrakttest. Foto: Kenneth Larsen
Illustrasjonsbilde fra årets julenissedrakttest. Foto: Kenneth LarsenVis mer

Kjeder du deg nå?

Dette er de kuleste romjulsaktivitetene.

Har du lekt ferdig med alle julegavene? Begynner du å bli lei av familien din?

Ofte ser vi besteforeldre, tanter, onkler, kusiner, fettere, nieser og lignende noen knappe og korte møter i året. Men så kommer jula, og man sitter nærmest oppå hverandre flere dager i strekk. Selv om dere deler blodsbånd, er det ingen garanti for å like hverandre. For at jula skal være idyllisk og hyggelig lenger enn julekvelden, har vi noen tips til hva du kan gjøre før det blir dårlig stemning.

Les også: Når er polet åpent i jula?

Først, noen gratisaktiviteter:

(Som også brenner litt ribbefett)

Gå deg en tur. Nesten uansett hvor du bor skal det være mulig å gå en tur og få litt frisk luft. Hvis du planlegger å gå litt lenge, kan du vel ta med deg kaffe og appelsin også. Hvis du går alene, har du endelig mulighet til å ha litt musikk på øret istedetfor tante Ernas konstante masing om singelstatusen din.

Du er allerede på nettet, og jula er den eneste tiden i året du kan drive dank uten dårlig samvittighet. Spill gratisspill til tomlene blir støle, eller søk nettet for blogger. På Blog Search kan du finne blogger om akkurat det du interesserer deg for. På 1001 Spill finner du masse gratisspill, og det samme gjør du på 123 Spill. Hvis noen maser om frisk luft eller småkaker, lat som du er viktig, avfei dem og si at du sjekker jobbmailen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dette er årets beste gratisprogrammer

Dette er også tiden for bortoverski, med et par forbehold: Det bør være snø, og det er en fordel om du har langrennsski og skiklær. Her finner du oversikt over løyper i Oslo og Gjøvikområdet.

Nå er det romjul, og du kan være julebukk. Vi hater julebukker som ikke anstrenger seg, men elsker julebukker som er utkledd og synger i kor. Hvis alle andre har tatt oppmerksomheten fra deg (din eksjibisjonist) under julemiddagen, er dette ditt øyeblikk i spotlighten. Fjøsnisse er en klassiker, men nissekoner, nissebarn og lignende kan sikkert også gi deg litt klementin i kurven. Hvis du er lei av julegodt (og er over 20 år), hvorfor ikke gå drikkebukk? Ta med shotglass og be om en klunk per sang. Men gi deg når leken (promillen) er god ...

Les også: Dette er årets frekkeste gaver

Aking er gratis utendørsmoro, og kanskje en smule mer actionpreget enn gåtur. Er snøen kompakt eller kram nok, trenger du ikke akebrett, men plast-/søppelposer, et gammelt badekar, en stor spade og lignende kan funke like godt. Ta klynga på svigers, hvis de tåler det.

Stikk til Spikersuppa eller den lokale skøytebanen. Det er enlitt retro og risikabel aktivitet, men desto gøyere. Skøyting er litt som sykling, om enn ikke helt, du glemmer aldri hvordan det gjøres. Husk å stram skøytene godt, slik at du har støtte til anklene, da blir det lettere med en gang. Har du ikke har eid skøyter siden barneskolen har i hvert fall Spikersuppa skøyteutleie. Hvis du har spark tilgjengelig fungerer den som støttehjul, ellers er ikke fallhøyden så stor som det virker, isoler stumpen hvis du er sensitiv. Du er garantert en god latter, hvis ingen du kjenner er etterkommer av Sonja Henie eller Tanya Harding.

Litt underholdning: Disse reklamene ble for sterke

Brettspill er ikke bare Ludo, selv om det kanskje føles sånn i blant. Brettspill er en god unnskyldning for å snakke om annet enn Onkel Nils` nyrestein/mormors gikt/ kusine Lindas nyfødte tvillinger. Millionær/Monopol kan fort ta litt for lang tid, Geni passer for nesten alle, Ludo er dødskjedelig, Fantasi er ganske kult og Stigespill er en en ukjent underholder. Befinner du deg i barndomsheimen finnes det sikkert noen støvete spill i hylla. Det er garantert at du kan mer om popkultur enn besteforeldrene dine, nå kan du briefe med kunnskapene. Siden du spiller med slekta trenger du ikke dempe dårlig taper-personligheten din, de må holde ut med deg uansett.

Er der i nærheten av innsjø eller hav inisuerer vi ikke å kaste lillebroren din uti, men vi oppfordrer til å ta frem fiskestanga. Hvis noen fortsetter å snakke om Onkel Nils` nyrestein/mormors gikt/kusine Lindas nyfødte tvillinger, si at de skremmer bort fisken. Det kreves et minimum av utstyr, spesielt hvis det er is på vannet, men dette er en svært undervurdert aktivitet. Bare husk godt med klær og varm drikke.

Les også: Ikke miks dette med juledrammen

Deretter, aktiviteter som koster penger:

Bestill billetter til en av julas storfilmer på kino. Vi nevner i fleng: Max Manus, Australia, Klassen (Gullpalmevinner), Yes Man og flere til. De fleste filmene har premiere 26. desember, altså andre juledag. Hvis du ikke orker å vise deg offentlig ennå kan du stikke på videosjappa. På videosjappa er det mange nye titler som bør nevnes: Dark Knight, Kung Fu Panda, Mamma Mia! og Wall-E, med fler.

Har du glemt julebordet allerede? Da kan du samle sammen gamle og nye venner til fest eller vorsspiel. De lokale tradisjonene varierer fra sted til sted, men vi lover deg at det er folk på byen første eller andre juledag. En del glitter, enda mer akevitt, slipset rundt hodet, raknede nylonstrømper og litt kos med gamle klassevenner. Tjohei, det er jul!

Les også: Dette er årets sinteste lesere

Allerede lørdag (tredje juledag) åpner butikken og polet. Hurra! Da kan du bytte gaver, handle på salget og kjøpe latte to go. Altså få tilbake den stressende følelsen du hadde før jul. Men husk: Det er alltid en grunn til at det er salg. Trenger du flere plagg fra kjedebutikkenes høstkolleksjoner nå?

Dra til et alpinanlegg. Her finner du oversikt over skianlegg og værforhold. Gå for familiebakken hvis du er litt ustø, da unngår du forhåpentligvis å tryne deg rett inn på VGs hovedside: "Slalomkløne brakk hvert eneste bein i kroppen - sjekk sjokkvideoen her".

Les også: Lei vinteren allerede?

Bowling er bare kjegler, renne og en usannsynlig tung kule. Allikevel er det få ting som er morsommere enn å se vennene dine ta et gammeldags Olga-kast eller når de kjører kula rett i renna. Et hvert smått eller stort sted med respekt for seg selv har bowlinghall med slushmaskin. Vel fremme i bowlinghallen anbefaler vi en stor dose selvironi.

Museumsbesøk tar du deg kanskje ikke tid til ellers i året, men nå har du sikkert tid. I Oslo er våre favoritter Teknisk Museum og Nasjonalgalleriet. Lignende tilbud finnes over hele landet, sjekk nettet for støvete kulturskatter nærme ditt hjemsted! Noen utstillinger har gratis inngangsbilletter og noen koster penger.

Hva venter du på?