Kjærlighetens forretninger

ROMANTIKK: Kjærligheten koster milliarder, uansett om man jakter på den, har den eller om man har mistet den.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hjerteskjærende dyrt

Utrolige 17 milliarder dollar svis av til feiring og dyrking av kjærligheten i USA. Hver konsument kommer til å bruke 120 dollar. Og det er særlig mannen som må betale i morgen; 154 dollar kommer gjennomsnittsmannen til å bruke på små kjærlighetsgaver. Hun spanderer 85 dollar tilbake. Dette ifølge en undersøkelse gjennomført BIGresearch og Forbes.com. Det er blomster, sjokolade, kort og smykker som deles ut under denne høytiden.

Interflora melder om økning i salget i februar, selv om dette på langt nær kan måle seg med forholdene i USA.

- En vanlig måned utgjør 5-6 prosent av salget vårt, mens februar står for 8,5 prosent av årssalget sier Dag Henrik Rølmann, daglig leder i Interflora til DinSide. Og legger til at desember er Interfloras beste måned. Rølmann sier også at alle med kjæreste kan prise seg lykkelige over at Valentiner-dagen i dag faller på en onsdag.


- Når Valentinerdagen faller på en mandag så får ikke folk det med seg tidlig nok til å få ut bestillingene. Men når dagen faller på onsdag er det mange som får en oppmerksomhet på kontorpulten.

Rølmann sier også at det er roser folk vil ha, og det i alle varianter.

- Men det finnes også mange andre fine blomster som for eksempel orkidé eller anturiom.

- Gullsmedene har merket en økning i februarsalget med 7-8 prosent i forhold til hvordan det var tidligere, sier Ingerbjørg Alfsen, direktør i Norges Gullsmedforbund til DinSide.

Det er særlig hjertesmykker og diamanter som er populært å handle i februar.

Dyrt å være singel

Kjærligheten er viktig for samfunnsøkonomien. Foto: Tomaz Levstek/iStock
Kjærligheten er viktig for samfunnsøkonomien. Foto: Tomaz Levstek/iStock Vis mer


Om det må sjokolade og diamanter til, så er det like kostbart å ikke ha noen kjæreste. Det finnes i Norge et par dusin kontakttjenester for folk som søker make. 750.000 mennesker lever i dag alene ifølge SSB og Ensliges landsforbund.

Internasjonalt er matchmaking stor forretning. I USA finnes det i dag 1.300 frittstående kontaktformidlere som i 2005 til sammen solgte for 236 millioner dollar. Encyclopædia Britannica anslår at 20 prosent av jordas internettbrukere har brukt datingtjenester på nett. Nettdatingen generer en halv milliard dollar i avgifter fra brukerne. Det finnes i dag kontakttjenster kandidater etter religiøse, språklige og kulturelle preferanser. For ikke snakke om de astrologer, kortleggere og andre som angivelig skal kunne bidra med en spirituell vurdering av potensielle ekteskapskandidater.

Når single tar ferie fra jakten på sin Valentine. Også her har det vokst frem en industri. Det finnes i dag reiser for homo- og heterofile, både for dem som på sjekkern og for dem som tar singellivet med ro.

Les mer om dette her: DinSides reise-alene-arkiv

Dyre samlivsbrudd

Feire kjærligheten?

Handler du inn til Valentiner-dagen? (Avsluttet)
Nei, det er bare tull(54%) 185
Jeg er singel(29%) 100
Ja, jeg skal feire dagen med blomster, sjokolade, kort og restaurantbesøk(16%) 55
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


De nye merkedagene er en kjøpefest det er vanskelig å komme seg unna, skrev DinSide for en tid tilbake siden. Men om kjærligheten kan kjøpes dyrt, er det muligens dyrere å skille seg. Den ferske undersøkelsen Sorg uten blomster viser at hvert samlivsbrudd koster arbeidsgiveren 80.000 kroner som følge av arbeidstakerne sykemelder seg. Likeså er gifte mer glade. Hver fjerde gifte karaktiserer seg som meget lykkelig (selv om det ikke er noe godt tall for ekteskapet), mens bare 6 prosent av de enslige var det. De enslige har også større risiko for å dø tidlig; det er ifølge Den norske lægeforening 130 prosent større sjanse for å dø tidlig dersom du er enslig mann enn om du er en som har en fru. Også enslige kvinner har større sjanse for en tidlig død dersom de er enslige. Og det er de skilte mennene som har det stusseligst: nesten halvparten av de gifte mennene oppgir at de ikke har det spesielt bra. Så om du er motstander av kjøpefesten eller ei, bør du nok investere en bukett roser og et kort på en du holder kjær, sånn for helsas skyld.

Kjærlighet er nødvendig

Som om det ikke var nok med at kjærligheten er like bra for helsa som tran, så er den også nødvendig. Barneproduksjonen i mange rike, vestlige land er for lav for å opprettholde befolkningen. Australia har derfor innført en babybonus på 13.000 skattefrie kroner. Den lave befolkningsveksten truer nemlig velferdssystemene - her blir simpelthen ikke nok mennesker som kan bidra.Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!