Kjærlighet ved første blikk finnes

Det er ikke bare en myte for uhelbredelige romantikere, sier forskere.

Lesernes kjærlighetshistorier: [Har du opplevd kjærlighet ved første blikk?]

Folk bestemmer hvordan forhold de vil ha med andre i løpet av få minutter, viser forskning publisrt i tidsskriftet Journal of Social and Personal Relationships.

Forskere fra Ohio State University arrangerte møter mellom 164 studenter av samme kjønn - men sier resultatene også er gyldige for kjærlighetsforhold, melder BBC.

Medforfatter av studien, Artemio Ramirez, sier dette tyder på at speed dating er en god løsning for folk som ikke vil kaste bort tiden.

- Det er nesten som en selvoppfyllende spådom. Vi tipper raskt hva slags forhold vi kan ha til en person vi møter, og det fører til at vi legger mer eller mindre innsats inn i å utvikle forholdet.

- Hvis jeg tror at jeg kan ha et vennskap med en jeg møter vil jeg kommunisere mer, fortelle mer om meg selv og gjøre flere ting som kan være med på å utvikle forholdet.

- Hvis jeg har en mer negativ spådom om et fremtidig forhold vil jeg kommunisere mindre og gjøre det vanskeligere for forholdet å utvikle seg.

Professor Ramirez, som gjorde forskningen sammen med Michael Sunnafrank fra University of Minnesota, sier resultatene går imot tidligere oppfatninger.

- Tidligere forskning har tydet på at det er en gradvis oppbygging i de første dagene etter vi har møtt en person for første gang om er med på å bestemme hvordan forholdet vil utvikle seg.

- Men vi har funnet ut at det skjer mye tidligere enn det - sannsynligvis i løpet av et par minutter.

Etter det første møtet, som varte i tre, seks eller ti minutter, svarte studentene på spørsmål om hvordan de så for seg et fremtidig forhold til vedkommende.

De oppga også hvor mye de hadde til felles og hvordan de likte personen de nettopp møtte.

Ni uker senere ble deltagerne spurt om hvordan forholdet hadde utviklet seg.

Folk som oppga at de så positivt på et fremtidig forhold til vedkommende pleide å sitte nærmere denne på forelesninger og snakke mer med personen.

Etter ni uker var det større sannsynlighet for at de hadde utviklet et forhold, viser studien.

Resultatene var de samme for folk som snakket sammen i tre, seks eller ti minutter.

- Det viser at ting skjer fort. Folk vurderer med en gang hvordan forhold de vil ha til personer de møter, sier professor Ramirez.

 

Mozon.no, 11.09.2004