Kjæledyr kan forebygge allergi

Stikk i strid med hva man tidligere har trodd, melder nå forskere at barn som vokser opp med hunder og katter hjemme har en mye mindre risiko for å utvikle allergi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det melder BBC News.

Funnet vil antagelig overraske alle de som tror at dyrs tilstedeværelse kan være med på å frembringe - eller til og med forårsake - allergianfall.

Tusenvis av norske barn er rammet av astma og andre allergiske lidelser. Men fortsatt er det mye man ikke forstår når det gjelder disse barnas immunsystem. Foreldre er ofte delt i oppfatningen av hvorvidt man bør beskytte barna, eller utsette dem for allergikildene slik at de utvikler en toleranse.

Halverer risikoen
Det siste studiet på problematikken er publisert i Journal of the American Medical Association. Her har man fulgt 474 sunne babyer, i Detroit-området, helt til de ble sju år gamle.

I løpet av disse årene hadde 184 av babyene to eller flere katter eller hunder rundt seg. Den andre gruppen, på 220 babyer, vokste opp uten kjæledyr.

Resultatet av studien er at barn som bor sammen med et eller flere kjæledyr har bare halvparten så stor sannsynlighet for å utvikle vanlige allergier.

Forskerne tok også faktorer som at en av foreldrene kunne være disponert for astma med i betraktningen, ettersom dette kunne ha påvirket muligheten for å ha dyr. Men statistisk sett forholdt disse faktorene seg ubetydelige.

Dr.Dennis Ownby, som har ledet studiet ved The Medical College of Georgia, tror rene hus kan ha noe av skylden for de høye astmastatistikkene.

- En av årsakene til at vi har så mange barn med allergier og astma er kanskje at vi lever et for rent liv, sier han.

Bakterier som beskytter
Han mener at tidlig eksponering for såkalte endotoksiner - som finnes i bakterierester i munnen hos katter eller hunder - kan ha en beskyttende effekt.

- Hva skjer når barn leker med hunder eller katter? Jo, dyrene slikker dem i ansiktet. Slikket kan overføre en hel masse gram-negative bakterier. Det kan kanskje forandre måten barnets immunsystem reagerer på, slik at man på en måte kan hjelpe til med å beskytte mot allergier, sier han

Allergiske reaksjoner forårsakes av et stoff som kalles immunoglobulin E. Disse binder seg til en type blodceller som frigjør kjemikalier i kroppen, og frembringer betennelse i løpet av få minutter.

Forskerne tror det er mulig at en miljømessig påvirkning i ung alder kan forme den måten immunoglobulin E reagerer på.

Skitt-vaksine
Enkelte har til og med spekulert på om det er mulig å produsere en såkalt ”skitt-vaksine”, med flere typer bakterier, for å hjelpe til med å styrke immunforsvaret.

Professor John Warner ved University of Southampton sier til BBC at situasjonen er forvirrende for foreldre.

- Til foreldre som er bekymret for veldig unge barn vil jeg si; ikke bekymre dere. Du kan ikke si om et individuelt dyr vil hjelpe eller skade barnet. Din avgjørelse bør basere seg på andre viktige livsfaktorer, mener han.

- Det som er nokså sikkert er at hvis du har noen med en eksisterende allergi mot katter eller hunder i familien, så vil det å eie disse dyrene garantert fremkalle et anfall, sier professoren.

Mozon.no, 29.08.02.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!