Kjæledyr gir bedre helse

”Ta to hodepinetabletter og få deg et kjæledyr snarest!” Kanskje blir det slik framtidens resept lyder? Flere studier viser at kjæledyr har mange helsebringende fordeler for mennesker.

Kjæledyr gir lavere blodtrykk og mindre plager med angst og depresjon. De som er operert, kommer seg raskere på beina igjen hvis de har et kjæledyr. Enker med katt har bedre helse de første årene etter at de mistet sin livsledsager, enn de som ikke har katt.

- Det er ikke innbilning at ”Fido” har helsemessige fordeler. Hunden kan bokstavelig talt kalles menneskes beste venn. Vi har i mange år visst at det å ha kjæledyr har mange fordeler, men ingen vet hvorfor, sier dr. Bonnie Beaver som er spesialist på dyrs væremåter og forhold mellom dyr og mennesker ved Universitetet i Texas, USA.

Her er helsefordelene:
Studiene over helsefordelene med kjæledyr er mange og viser også at:

- Eldre som har hund går sjeldnere til lege. I en studie av 100 pasienter som daglig tok medisiner, gikk hundeeierne sjeldnere til lege enn de som ikke hadde hund.

- Kjæledyreiere har lavere blodtrykk. En studie viser blant annet at kun 10 minutters samvær med et kjæledyr senker blodtrykket.

- Kjæledyrholdere har lavere fettinnhold i blodet, med lavere triglyseridnivå og lavere kolesterol.

- Kjæledyrholdere er i bedre fysisk form på grunn av at de går turer eller trener, det gjelder særlig dem som har hest eller hund.

- I en undersøkelse rapporterte 70 prosent av familiene at familiegleden økte etter at de skaffet seg kjæledyr.

- Barn som bor sammen med dyr det første leveåret, har mindre risiko for astma og allergi.

- Barn med autisme er mer sosiale hvis de eier et kjæledyr.

- Å eie et kjæledyr - spesielt hund - hjelper barn som opplever alvorlig sykdom eller død hos en av foreldrene. Barna tilpasser seg situasjonen bedre.

- Kjæledyr gjør at eieren kjenner seg mindre isolert og ensom.

- Å ha kjæledyr reduserer risikoen for dødelig hjerteinfarkt med tre prosent.

- Kjæledyr gir barn en positiv selvfølelse.

- Barn som har kjæledyr er oftere med i sport og hobbyaktiviteter, klubber og kor.

- Aidspasienter som har kjæledyr kjenner seg mindre deprimert og stresset enn Aidspasienter som ikke har kjæledyr.

Individuelt
- Vi forstår ikke helt hvorfor kjæledyr får oss til å føle oss bedre, og i noen tilfeller forlenger livet vårt, sier Beaver. Det finnes mange former for relasjoner mellom dyr og mennesker. Noen er gode, andre er ikke så gode. Det er forskjellig hvilket utbytte et menneske har av å ha et dyr. Det kommer helt an på hva slags mennesketype du er, og i hvilken livsfase du er, sier han.

Mozon, 07.11.01