Kinesisk medisin mot diabetes

En kinesisk naturmedisin kan gi god hjelp til mennesker med diabetes type 2, viser nye undersøkelser.

Et stoff med navnet berberin kan ha evnen til å regulere blodsukkeret hos mennesker. Berberin finnes naturlig i røttene og barken til flere planter og har lange tradisjoner i kinesisk medisin.

Nå viser en ny undersøkelse på rotter at stoffet kan gi betydelig lavere blodsukker og samtidig hjelpe kroppen med å kvitte seg med overflødig fett. Dersom forskerne har rett, kan berberin bli utgangspunktet for en effektiv behandling av både diabetes type 2 og fedme.

Over 200 000 nordmenn har diabetes. Er du i risikosonen? Test deg selv her:

Slankere rotter
En gruppe forskere ved Garvan Institute i Australia ga en gruppe rotter berberin i kostholdet. Tilskuddet førte til lavere nivåer av blodsukker, mindre fett i blodet, mer effektivt insulin i kroppen og en lavere total kroppsvekt.

- Vi er først og fremst interessert i type 2 diabetes som forårsakes av en defekt i insulinet og som fører til at blodsukkernivået går bananas.

- Nå har vi skaffet til veie vitenskapelige beviser for at berberin kan hjelpe insulinet til å arbeide bedre. Men stoffet kan også redusere fett i blodet, som igjen kan føre oss nærmere det endelige målet som er en sunnere kroppsvekt, sier professor David James til BBC News.

Ny medisin
De australske forskerne antar at plantestoffet stimulerer et enzym som øker følsomheten for insulin. Dette fører til en rekke positive effekter i kroppen som lavere blodsukker og lavere fettprosent.

- Diabetes type 2 er et enormt problem. Og selv om det finnes noen gode medisiner på markedet, har de alle sine begrensninger og bivirkninger. Derfor er det et stort behov for nye behandlingsformer.

- Dette er et godt eksempel på hvordan tradisjonell medisin også har vitenskapelig målbar effekt. Berberin er utgangspunktet for en helt ny behandling av diabetes og overvekt, mener James.

 

Mozon.no, 20.08.2006