KID-konkurransen: Foreløpig rapport

Tjuefem sifre, hvorav hele atten nuller! Løkenhavna huseierforening ligger foreløpig helt i tet i konkurransen vår, i kategorien verste KID-nummer, mens Stavanger Aftenblad så langt er best i klassen. Finnes det noen verre eller bedre der ute?

Flere lesere har sendt inn Løkenhavna huseierforenings KID-nummere, og ligger dermed foreløpig fremst i kampen om vinnerpremier i kategorien "verst". Skulle juryen bli nødt til å velge hvilket av dem som er aller verst:

0000000009005400001001021 eller 0000000008005400001002088

ville det by på betydelige problemer.

Felles for dem er omfanget på 25 sifre, hvorav 18 nuller, og den utmattende oppstarten med hele ni nuller! Hvor mange betalingstransaksjoner tenker foreningen seg egentlig å motta i fremtiden?

De to innsenderne stiller i hvert fall uten tvil sterkt. Hvis det ikke finnes noen enda verre der ute, da. Konkurransen pågår fortsatt, så send inn dine mest gruoppvekkende bidrag!

Mange syndere

Hvilket av disse KID-numrene foretrekker du? Løkenhavna Huseierforening (øverst) eller Stavanger Aftenblad?
Hvilket av disse KID-numrene foretrekker du? Løkenhavna Huseierforening (øverst) eller Stavanger Aftenblad? Vis mer

Du vil neppe finne enda lengre KID-nummere enn 25 sifre i bunkene dine. Det har Bankenes Betalingssentral (BBS) gudskjelov forhindret.

– Vi har satt et tak på 25 sifre, flere enn det tillates rett og slett ikke, sier informasjonsmedarbeider Christian Lund i BBS.

Lund forteller at grunnen til at KID-numrene blir så lange, ligger hos leverandørene av regnskapssystemer til bedriftene. Disse har hver sin måte å legge inn kundedata på i systemene. Og noen foretrekker altså korte, andre lange.

Utfra bidragene vi har mottatt så langt, synes holdningen blant de som bestemmer antall siffer du må taste, å være "Jaså, kan vi bruke 25 siffer? Og det koster ikke noe ekstra? La oss bruke dem alle!"

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er nemlig slett ikke uvanlig at absolutt alle sifrene er brukt, og KID-nummere på over 20 sifre er også utbredt. Og hvis DinSide hadde vært en tabloidavis som skrev om lotto, ville vi utvilsomt ha meldt at "tallet null er i god form for tiden". Påfyll med endeløse nuller ser ut til å være like populært som kakefyll.

En av våre lesere sendte f.eks. inn en giro fra IDG Magazines med et KID-nummer på 24 siffer, hvorav 16 var nuller! Men der i gården er systemleverandøren heldigvis klar over at dagens brukere av nettbank fortjener bedre:

– Vår KID-løsning daterer seg til før nettbanker fantes, og da var en lang KID fordelaktig for brukerne av systemet. Men selvfølgelig kan vi ikke la slike krav gå ut over kundene på den måten det nå gjør, sier Nils Myklebust hos NM Data.

– Målet vårt er at KIDen i alle tilfeller skal være så kort som det overhodet er teknisk mulig, og vi fremdeles kan identifisere alle innbetalinger sikkert. Dette har vi løst, og vi regner med at dette er innført hos våre kunder i løpet av de nærmeste par månedene, forteller Myklebust.

Flinkest i klassen

Med et KID-nummer på bare 4 siffer, lå Akers Mic an til å bli den suverene vinneren av vår konkurranse. Men dessverre – istedenfor å høste ære og anerkjennelse, falt selskapet fra ved en nærmere sjekk:

Giroen vi fikk tilsendt var fra april, og administrasjonssjef Sjur Haugen hos Akers Mic forteller at selskapet i mellomtiden har kommet "lengre" (bokstavlig talt!) i utviklingen av KID-løsningen og nå bruker 15-20 siffer.

Synd, for løsningen var god: Det opprinnelige KID-nummeret besto rett og slett av fakturanummeret, som er en entydig identifikasjon av en innbetaling. Og man kommer langt med et fakturanummer på 5-6 siffere...

Det har Stavanger Aftenblad forstått, som leder løpet i det deltakerne kommer ut på oppløpssiden fra den siste svingen. Avisen identifiserer sine kunder med abonnementsnummeret og bruker maksimalt syv siffer.

Abonnementssjef Martin Jacobsen synes det er hyggelig å være best i klassen så langt, men forklarer at det korte KID-nummeret skyldes en tilfeldighet. Likevel understreker han at avisen ikke har noen planer om å endre på dette, og ikke har noen som helst problemer med å holde rede på innbetalinger fra over 70.000 abonnenter med dagens ordning.

– Vi har faktisk fortsatt abonnent nummer 23 i systemet vårt, nevner Jacobsen som en kuriositet. Hvis man ser bort fra de innledende nullene, og legger til et kontrollsiffer, har denne kunden KID-nummeret 232.

Noen bedre?

Et eksempel til etterfølgelse! Ikke langt bak Stavanger Aftenblad kommer for øvrig Aftenposten med bare åtte sifre – også dette prisverdig. Siden avisen er en smule større enn kollegaen i Stavanger, må vi saktens bevilge dem et siffer til. Og åtte sifre er fortsatt et hyggelig KID-nummer for nettbankbrukere.

Vårt korteste nummer er altså for øyeblikket på syv siffer. Har du noen bedre, må du snarest sende det til oss. Vi minner om at alle bidrag, enten de sendes pr. epost eller vanlig post, må ha ankommet hos oss i løpet av fredag 25. august.

Neste uke kommer vi tilbake med en oppsummering og en endelig liste over vinnerne i begge kategorier.

Din mening

I vår første artikkel finner du mer stoff om KID-nummere. Der kan du også delta i diskusjonen om KID-nummere og komme med din mening!

(Kollega Elisabeth Realfsen er medforfatter av denne artikkelen.)

Bli med i DinSides KID-konkurranse!