Ketchup mot kreft

Forskerne har kommet frem til et nytt triks mot flere farlige sykdommer: Spis mer tomater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er fargen som gjør deg frisk. Det er i alle fall tilfellet med tomater som skjuler et spesielt sunt stoff i den røde fargen.

Antioksidanten "lykopen" er i nær slekt med de sunne antioksidantene som vi for eksempel finner i gulrøtter. Lykopen har blant annet evnen til å fjerne farlig kolesterol i kroppen og redusere risikoen for hjertesykdommer. I tillegg ser det ut til at stoffet kan være et effektivt middel mot dødelige kreftsykdommer

Beskytter cellene
Antioksidanter hjelper kroppen med å bekjempe frie radikaler som fungerer som rust i menneskekroppen. Med færre angrep fra frie radikaler blir cellene i kroppen også mindre utsatt for forskjellige sykdommer - og unormal celledeling som er årsaken til kreft.

En undersøkelse fra Harvard Universitet viser at 10 serveringer med tomat i uken kunne gi menn 34 prosent lavere risiko for å bli rammet av kreft i prostata. En tilsvarende undersøkelse for kvinner viser en redusert risiko på mellom 30 og 50 prosent for brystkreft hos de som spiser mye tomater.

Spis som romerne
- Varmebehandling av tomatene bryter ned celleveggene i tomaten slik at det blir lettere for kroppen å ta opp antioksidantene. Lykopen er også fettløselig, slik at den tas opp enda lettere når den kombineres med for eksempel litt olivenolje, sier matjournalist Jaime Harder til CNN.

Hun anbefaler derfor kokte tomater i en tomatsaus, fremfor å spise rå tomater. Ketchup til måltidene, eller stekte tomater ved siden av er også bra.

Dermed ligger alt til rette for et supersunt drømmemåltid i italiensk stil: Lag en pastasaus med opphakkede tomater og tilsett noen klyper med oregano som er både bakteriedrepende og forebyggende mot diabetes.

Les mer her: Pizzakrydder dreper bakterier

Deretter heller du over et par spiseskjeer olivenolje som sammen med tomatsausen vil gi enda høyere opptak av antioksidantene. Stek en håndfull kjøttboller av karbonadedeig, som inneholder mindre fett og flere sunne proteiner enn vanlig kjøttdeig.

Så koker du en liten kjele pasta som serveres med tomatsausen og kjøttbollene. Riv over en håndfull blader fersk basilikum som også hjelper på forbrenningen og reduserer høyt blodsukker.

Pastaretten serveres med et stort glass vann og et stort glass rødvin. I likhet med tomatene, inneholder rødvin en type antioksidanter som vil gi deg et langt og lykkelig liv, i følge ekspertene.

Les mer her: Rødvin mot kreft

Velbekomme!

 

Mozon.no, 14.10.2006