Keivhendte tenker raskere

Er du venstrehendt? Da er du trolig raskere i tankegangen enn dine høyrehendte venner. Men bare litt.

Australske forskere hevder at venstrehendte tenker raskere enn høyrehendte når de spiller dataspill, kjører bil eller driver med sport.

Grunnen skal være at venstrehendte er flinkere til å bruke begge hjernehalvdeler samtidig.

Ved å spille et instrument, kan du øve opp begge hjernehalvdeler. Les mer her:

Litt raskere
Studien, som er utført ved Australian National University, viser at de som bruker venstrehånda blir mer effektive når de skal håndtere flere inntrykk samtidig.

De venstrehendte kan likevel ikke skryte av å tenke så veldig raskt: Faktisk er de bare 43 millisekunder raskere enn høyrehendte.

Det deltok ett hundre personer i studien, hvorav 80 var høyrehendte og 20 var venstrehendte.

Deltakerne fikk først se to hvite prikker som gikk fra høyre til venstre i et kryss. Forskerne målte hvor fort de klarte å reagere på prikkene.

Videre fikk de se to like bokstaver samtidig. En av bokstavene var i høyre synsfelt, det andre i venstre. Det betydde at de måtte bruke begge hjernehalvdeler samtidig.

Og de venstrehendte klarte altså å se begge bokstavene litt fortere enn de høyrehendte. Og jo mer venstrehendte de var, jo raskere tenkte de.

Mer effektive hjernehalvdeler
Selv om de venstrehendte ikke var så veldig mye raskere, viser likevel studien at de har lettere for å bruke begge hjernehalvdeler enn høyrehendte. Dette kan hjelpe dem i situasjoner hvor de må tenke på flere ting på en gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette bekrefter vår teori om at kommunikasjonen mellom hjernehalvdelene blir mer effektiv jo mer venstrehendt man er, sier forskningsleder Nick Cherbuin, professor i nervepsykologi, ifølge Expressen.

Psykolog Steve Williams sier også at venstrehendte ofte er flinkere til å bruke begge hjernehalvdeler.

- Det ser ut til å stemme med at venstrehendte bruker begge hjernehalvdeler for språk. De klarer det fortere fordi de må bruke begge sider av hjernen på en gang, sier han ifølge BBC News.

Tidligere forskning har vist at venstrehendte har større risiko for brystkreft enn høyrehendte.

 

Mozon.no, 13.12.2006