Kastrasjon fjerner ikke penis

Mange menn går rundt med den vrangforestillingen at man ved kastrasjon fjerner penis. Lege og sexolog Esben E.P. Benestad forteller her om kastrasjon og om hormonet som løfter kåtheten.

Tema: Kastrasjon fjerner ikke penis
Mange menn går rundt med den vrangforestillingen at man ved kastrasjon av menn fjerner penis. Det gjør man heldigvis ikke. Lege og sexolog Esben E.P. Benestad forteller her både om kastrasjon og om hormoner som løfter kåtheten.

Av lege og sexolog Esben Esther Pirelli Benestad.

Kastrasjon kan foregå på to måter. Den ene er rett og slett at kjønnskjertlene fjernes, den andre at kjønnskjertlenes virkning blokkeres. Det første kalles kirurgisk, det andre kalles kjemisk kastrasjon. Når kvinner kastreres, fjernes eller blokkeres eggstokkene. Hos menn er det testiklene (og ikke penis) som enten tas bort eller settes ut av funksjon.
Selv om vi har hørt mye om kastrasjonsangst knyttet til å ha eller ikke ha en penis, har kastrasjon ingen ting med fjerning av penis å gjøre.

Kastrasjon kan være behandling

Det kan være flere årsaker til at man gjør en kastrasjon. Kjønnskjertlene kan være syke, for eksempel kan det være kreftsykdom i eggstokker eller testikler. Noen ganger fjernes kjønnskjertler fordi de produserer hormoner som kan medvirke til sykdom et annet sted i kroppen. Et godt eksempel på det, er kreft i prostatakjertelen hos menn. Testosteronet som testiklene produserer, får kreftcellene til å vokse fortere. I slike tilfeller får mannen ofte tilbud om å velge mellom kjemisk og kirurgisk kastrasjon. Den kjemiske kastrasjonen varer bare så lenge som en tilfører de kjemisk kastrerende stoffene, kirurgisk kastrasjon er i praksis permanent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For seksualforbrytere og transseksuelle

Kastrasjon har vært forsøkt som behandling av seksualforbrytere med nokså vekslende resultat.
Transseksuelle som føler at kroppen deres ikke samsvarer med det kjønnet de opplever å ha, vil svært ofte ønske kastrasjon, for så å få tilført andre kjønnshormoner utenfra.
Noen ganger utsetter en pubertet hos individer ved hjelp av midlertidig kjemisk kastrasjon.
I enkelte kulturer på kloden utføres kastrasjon på religiøst eller kulturelt grunnlag.

Mannehormonet testosteron

Det viktigste mannlige kjønnshormonet er testosteron. Det er kroppens eget anabole steroid. Den som har tilstrekkelig mye av det, blir seende ut som en mann. Kvinner produserer også litt testosteron i binyrene sine, men dette er svært lite i forhold til hva menn får til med sine testikler.

Mennesker med intersex-tilstander, det vil si individer med både mannlige og kvinnelige kroppskvaliteter, produserer varierende mengder av mannlig kjønnshormon, avhengig av hva slags kjønnskjertler individet har.

Braker løs i puberteten

Hovedproduksjonsstedet for mannlig kjønnshormon er i mannens testikler. Når puberteten tar til, skjer det først og fremst ved at testiklene øker testosteronproduksjonen. De lager litt testosteron i fosterlivet også, og hadde de ikke gjort det, ville ikke gutten hatt noen penis ved fødselen. I barneårene produseres det også litt testosteron siden, men det er først ved puberteten at det hele liksom braker løs.

I puberteten gjør testosteronet at stemmen blir mørk, hårer gror på brystet, magen, bena og i ansiktet. Penis vokser fra gutte- til manne-størrelse. Pungen øker i omfang, fordi testiklene gjør det. Penis som før vanligvis reiste seg etter eget forgodtbefinnende så og si, melder seg nå på en annen måte. Under påvirkningen av mannlig kjønnshormon blir kroppen kåtere, den blir seksuell på en voksen måte.

Et anabolt steroid

Testosteron er et anabolt steroid. Det bidrar til utviklingen av sterk muskulatur, det får skjelettet til å anta en mannlig form med brede skuldre og smalt bekkenparti.

Løfter kåtheten

Produksjonen av testosteron er jevn fra dag til dag, men den svinger i løpet av døgnet. Mest testosteron har vi om morgenen. Dersom vi også er rimelig våkne da, er det tidspunktet på døgnet hvor testosteronet gir det største løftet til kåtheten. Det er også om morgenen at testosteronet skal måles for å finne ut om produksjonen er tilfredsstillende.
Produksjonen av mannlig kjønnshormon går ned med alderen, men varer hos de fleste menn livet ut. En sjelden gang ser en plutselige fall i denne hormonproduksjonen. Da kan en snakke om mannlig overgangsalder.
For mozon.no 30.08.2001.