Kaster ut mødre og nyfødte

Etter to døgn kastes mødre og nyfødte ut av St. Olavs Hospital og flere andre sykehus. - Betenkelig og uheldig, mener Jordmorforeningen.

<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

48 timer etter fødselen må nå mor og barn takke for seg og reise fra St. Olavs Hospital, skriver Dagens Medisin.

Hittil har de fått ligge i minimum tre døgn, men nå stenges syv av 28 senger for å spare penger. Derfor må kvinnene raskere ut for å gjøre plass til nye fødende. På sykehusets hjemmesider forsvarer konstituert seksjonsoverlege Oddbjørn J. Bolås tiltaket.

- Det fins neppe holdepunkter for å si at redusert liggetid medfører konsekvenser som kvalifiserer for begrepet faglig uforsvarlighet.

Førstegangsfødende får imidlertid være på sykehuset tolv ekstra timer,

Skriker babyen døgnet rundt? Her får du gode råd mot spedbarnskolikk:

- Tryggest hjemme
Ved Universitetssykehuset i Bergen har nybakte mødre siden 1995 dratt hjem etter to døgn. Sykehuset har bare gode erfaringer med ordningen, ifølge klinikksjef ved Kvinneklinikken, Britt Eide.

- Kvinner som har hatt en normal fødsel og har friske barn som tar brystet, trenger ikke ligge på sykehus. Internasjonalt blir det sett på som et gode å reise hjem tidlig, og kvinner flest føler seg tryggest i sine egne omgivelser.

Eide påpeker imidlertid betydningen av at kvinnene får oppfølging etter at de har dratt fra sykehuset.

- Vi har et godt poliklinisk tilbud som kvinnene kan benytte seg av dersom de har problemer, for eksempel med amming.

Epidural lindrer smertene under fødselen, men kan stikke kjepper i hjulene for ammingen:

- Bør få velge selv
Leder i Den norske jordmorforeningen Nina Schmidt, mener det er uheldig og betenkelig at sykehusene skjærer ned på liggetiden.

- I dag er det nesten slik at man ikke får en seng til å føde på fordi alt skal være så full fart. Når fødselen er over, blir de nybakte foreldrene overlatt til seg selv på et barselhotell, og så er det rett hjem. Mange er ikke i nærheten av å ha kommet i gang med ammingen så tidlig, sier Schmidt.

Hun er enig i at mange kvinner ønsker å komme hjem så raskt som mulig. Men helst burde kvinnene få velge selv hvor lenge de vil være på sykehuset.

- Helseforetakene skjærer ned og overlater problemene til kommunene, men der er økonomien allerede skrapet. Mange steder finnes det derfor ikke noe nettverk hvor foreldrene kan henvende seg når det er noe de lurer på, sier Schmidt.

Vil du gi gullungen en liten søster eller bror? Da bør du vente i 18 måneder med å bli gravid igjen:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer