Kastanje mot hovne ben

Flere studier viser at ekstrakt av hestekastanjefrø både forebygger og lindrer plager som følge av utilstrekkelig blodsirkulasjon i bena.

Hovne bein skyldes ofte dårlig blodsirkulasjon. Det kan være veneklaffene i beina som ikke fungerer som de skal. Da pumpes ikke blodet godt nok tilbake til hjertet, men blir stående i leggene, væske siver ut i vevet og beina hovner opp

Flere studier viser at ekstrakt av hestekastanjefrø både forebygger og lindrer plager som følge av utilstrekkelig blodsirkulasjon i bena.

Ekstrakt av hestekastanje (Aesculus hippocastanum ) har vært brukt i folkemedisinen mot hovne, trøtte, slitne og urolige ben siden lang tid tilbake. Ekstraktet styrker veneveggene slik at blodsirkulasjonen bedres. Åreklaffene og muskelpumpen i venene fungerer da bedre, og blodet i beina blir ført raskere tilbake til hjertet. Ekstraktet forhindrer stagnasjon av blodsirkulasjonen i venene i bena..

Flere studier viser at ekstrakt av hestekastanjefrø både forebygger og lindrer plager som følge av utilstrekkelig blodsirkulasjon i bena. En av studiene er publisert i det britiske legetidsskriftet The Lancet. Denne viser at ekstrakt fra hestekastanjefrø virker like bra som kompresjonsstrømper. I denne studien målte forskerne graden av hevelse nederst i leggene.

Hestekastanje bør ikke benyttes av personer med svekket nyre- eller leverfunksjon. Lege bør kontaktes hvis symptomene varer over lengre tid eller forverres etter at behandlingen er påbegynt.

For fem år siden ble det første naturlegemiddelet av hestekastanjefrø godkjent av Statens legemiddelverk i Norge. Naturmiddelet er kapsler som selges under navnet Venastat. De inneholder en standardisert mengde av virkestoffet escin. Det samme produktet har vært på det tyske markedet siden 1939. Naturlegemiddelet er Ikke reseptpliktig, og selges i dag i helsekostbutikker og apotek.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gravide og ammende bør ikke bruke preparatet da det ikke foreligger tilstrekkelig dokumentasjon på bruk til gravide eller ammende.

Hestekastanje er middelsstore tre (10-15 m) med vinterknopper som er store og svært klisne. Bladene er store og 7-koblet. Kapslene er store, runde og piggete. Blomstene sitter i pyramideforma klaser som står rett opp. Blomstringen skjer etter løvspretten. Hestekastanje er importert som prydtre fra Balkan og har forvillet seg i lavlandet nord til Nordland.

 

Mozon.no, 18.08.2006