Karri holder hjernen frisk

Et karrimåltid eller to i uka forebygger demens, hevder forsker.

Ikke bare smaker et karrimåltid nydelig - det kan også forebygge demens. Foto: colourbox.com
Ikke bare smaker et karrimåltid nydelig - det kan også forebygge demens. Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En amerikansk forsker mener å ha funnet ut at du kan forebygge Alzheimers sykdom og demens hvis du spiser karri en gang eller to i uka, melder BBC News.

Hovedgrunnen til den forebyggende effekten skyldes stoffet curcumin, som finnes i gurkemeie. Gurkemeie er som kjent krydderet som gir karri den gule fargen.

Les også: Gurkemeie senker kolesterolet

Curcumin forhindrer nedbrytning av hjernen

Det ser ut til at curcumin utøver sin demensforebyggende effekt ved å forhindre amyloidavleiringer (avleiringer av proteinet amyloid), som man tror forårsaker demens, i hjernen. Man går ut fra at amyloidavleiringer, sammen med floker av aksoner (nervefibre), bidrar til nedbrytningen av ledningsnettet i hjernecellene, noe som etter hvert fører til symptomer på demens.

Professor Murali Doraiswamy ved The Duke University i North Carolina hevder nå å ha funnet bevis for at personer som spiser et karrimåltid en gang eller to i uka har lavere risiko for å bli demente.

Forskere er også i gang med å teste ut effektene av høyere doser med karri – tilsvarende det å være på karrifest hele uka – for å se om den positive effekten kan maksimeres.

Les også: Karri mot kreft

- Vi har solide bevis

- Vi har svært solide bevis for at curcumin binder seg til avleiringer, og forskning på dyr som har blitt manipulert til å produsere menneskelige amyloidavleiringer har vist gode resultater, sa Doraiswamy da han presenterte teorien på The Royal College of Psychiatrists’ årlige møte.

- Man kan modifisere en mus slik at hjernen dens er pepret med amyloidavleiringer når den er ett år gammel. Hvis du gir denne musen en diett som er rik på curcumin, løser avleiringene seg opp. En slik diett forhindrer også yngre mus fra å utvikle nye avleiringer.

Ifølge professoren er neste skritt, som det allerede arbeides med, å teste curcumin på utvikling av menneskelige amyloidavleiringer. En klinisk undersøkelse av effektene av curcumin på Alzheimer-pasienter er underveis ved The University of California i Los Angeles.

Les også: Gurkemeie mot leddgikt

Man må leve sunt for å få effekt av karrien

Doraiswamy understreker imidlertid at karri ikke kan nøytralisere den økte demensrisikoen man får som følge av et dårlig kosthold.

- Men hvis du har et sunt kosthold og trener mye, kan det å spise karri jevnlig forhindre demens, sier professoren.

Han tror også at det kanskje vil være mulig å utvikle en karripille med samme effekt.

- I indiske samfunn, hvor man spiser karri regelmessig, har man en overraskende lav forekomst av Alzheimers – uten at vi vet hvorfor, sier lege Susanne Sørensen fra The Alzheimer’s Society til BBC News.

- Vi holder på med egen forskning på dette området, da vi i The Alzheimer’s Society er ivrige etter å utforske de potensielle fordelene ved curcumin. En billig, tilgjengelig og sikker behandling kan forandre livene til tusenvis av Alzheimer-pasienter.

Les også: Karri gjør deg til en stinkbombe

- Teorien er ikke bekreftet

Alle er imidlertid ikke like udelt positive til Doraiswamys teori.

Rebecca Wood i Alzheimer’s Research Trust poengterer at man må spise mye karri – over 100 gram – for å få en klinisk dose med karri.

- Professor Doraiswamys upubliserte forskning er enn så lenge kun gyldig for dyremodeller, da hypotesene hans fortsatt ikke har blitt bekreftet i kliniske studier av mennesker, sier hun til BBC News.

Wood ser imidlertid frem til resultatene fra studien av curcumins effekt på Alzheimer-pasienter.

Les også: Spis karri mot brystkreft

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!