Kardinal: OK med kondom

Vatikanet er blitt beskyldt for å spre budskapet om at kondomer ikke beskytter mot HIV-viruset, men nå siterer en mulig pave-arvtager De ti bud for å rettferdiggjøre kondombruk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den ledende katolske kardinalen Godfried Danneels fra Belgia mener det er en moralsk forskjell på å bruke kondomer for å hindre befruktning og for å unngå død, og siterer De ti bud for å rettferdiggjøre synspunktet sitt, i følge BBC.

I følge FN blir rundt 6.000 personer mellom 15 og 24 smittet av viruset hver dag.

- Hvis en person er HIV-positiv og partneren sier ”jeg vil ha sex med deg”, trenger personen ikke å gjøre det, sa kardinalen på Belgisk TV.

- Men hvis personen gjør det, må han bruke kondom. Ellers vil han begå en synd.

Vatikanet avviser all bruk av prevensjon, inkludert kondomer, noe som har gjort mange Aids-foreninger sinte. De sier holdningen gjør spredningen av HIV vanskeligere å kontrollere.

Kardinal Danneels (70) mener at bærere av HIV-viruset bør unngå sex.

- Men skulle det skje, må personen bruke kondom for å ikke bryte budet som forbyr mord.

- Å beskytte seg selv mot sykdom og død er en forebyggende handling. Moralsk kan det ikke dømmes på samme nivå som når kondomer blir brukt for å redusere antallet fødsler, sier han.

Kardinal Danneels er en av de mest høytstående romerske katolikkene, og blir tippet som en mulig arvtager til paven.

I oktober i fjor ble den katolske kirken beskyldt for å spre budskapet om at kondomer ikke beskytter mot det dødelige HIV-viruset etter BBC-dkoumentaren Sex and the Holy City.

I programmet sa kardinaler, biskoper, prester og nonner fra fire kontinenter at HIV-viruset kan komme seg gjennom ørsmå hull i kondomene, og det ble vist et intervju med en nonne som ga sin HIV-smittede korleder råd om å ikke bruke kondomer sammen med kona, fordi “viruset kan gå gjennom”.

I følge programmet sa noen prester også at kondomer er infisert med HIV.

Mozon.no, 16.01.04

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!