Kanel kan bekjempe soppinfeksjoner

I tillegg til å være et velsmakende krydder har kanel vært brukt som medisin i tusener av år. Blant annet kan det bekjempe infeksjon av gjærsoppen Candida albicans, som er en vanlig soppinfeksjon blant voksne kvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Moderne forskning har vist at kanel virker forebyggende mot infeksjoner, et bruksområde det har hatt i tusener av år, og i tillegg er det oppdaget flere nye medisinske fordeler ved krydderet.

I dag blir kanel brukt for å hjelpe fordøyelsen, diabetikere bruker det til å kontrollere blodsukkeret, det blir brukt for å forebygge urinveisinfeksjoner og forhindre soppinfeksjoner i skjeden, som skyldes en infeksjon av Candida albicans.

Vanlig infeksjon
Denne infeksjonen er en av de vanligste grunnene til at kvinner oppsøker medisinsk hjelp. Den oppstår hvis bakteriefloraen i skjeden forstyrres, og det skjer oftest etter bruk av antibiotika som dreper deler av normalfloraen i skjeden. Når balansen i bakteriefloraen endres får gjærsoppen bedre vekstbetingelser. Bakteriefloraen endres også under graviditet, og soppinfeksjon er vanlig hos gravide.

Gjærsopp er vanligvis ikke veldig sykdomsfremkallende og heller ikke veldig smittsomt, men hos noen kan den påvirke mage-tarmsystemet, huden, neglene, munnen, bronkiene og lungene.

Gjærsoppallergi
Noen kvinner blir ekstremt plaget av soppen. De kan få infeksjonen tilbake med en gang etter soppkuren er avsluttet, og gå på den ene kuren etter den andre uten særlig effekt. Mange av disse kvinnene har utviklet en allergi eller intoleranse mot gjærsopp.

Diagnosen gjærsoppallergi stilles sjelden av leger, men noen mener det er like vanlig som muggsoppallergi. Personer som får denne diagnosen får en kraftig soppdrepende behandling og blir satt på en gjær- og sukkerfri diett i flere måneder. Etter hvert vil overfølsomheten mot gjærsopp reduseres, men mange må være forsiktig med både sukker og gjær i flere år fremover for ikke å få tilbakefall.

Mange utvikler også en rekke andre symptomer som grupperes under det som kalles candidasyndromet.

Hva kan du gjøre selv?
Hvis du får en candidainfeksjon er det en rekke ting du kan forsøke for å behandle det selv.

 

  • Du kan altså prøve kanel. Blant annet har en tysk laboratoriestudie vist at kanelolje effektivt dreper infeksjon av Candida albicans. Enten kan du ta ett til ett og et halvt gram kanel, ca. en tredels teskje, daglig, eller du kan ta et kosttilskudd som selges i helsekostbutikker.
 

  • Kjøp et reseptfritt soppdrepende middel på apoteket eller spør legen din om en resept på en sterkere medisin.
 

  • Finn ut om du kan unngå å ta eventuell medisin som kan føre til soppinfeksjonen. Blant annet kan antibiotika og p-piller føre til infeksjon.
 

  • Bytt til bomullsundertøy. Undertøy av nylon kan øke risikoen for infeksjon.
 

  • Prøv probiotika. Daglig inntak av yoghurt eller et kosttilskudd med gode tarmbakterier hjelper noen med å bli kvitt soppinfeksjon.
 

  • Prøv et kosthold med minimalt av gjær og sukker. Mange har gode resultater av det.
 

Mozon.no, 09.03.2005

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!