- Kan trygt velge skinke

Norske eksperter «friskmelder» skinka.

IKKE ENIG: Norske eksperter og organisasjoner støtter ikke World Cancer Research Funds oppfordring om null skinke i matpakken.  Foto: Stock.xchng
IKKE ENIG: Norske eksperter og organisasjoner støtter ikke World Cancer Research Funds oppfordring om null skinke i matpakken. Foto: Stock.xchng Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

World Cancer Research Fund (WCRF) gikk tidligere denne uken ut og anbefalte foreldre å droppe kjøttpålegget i matpakken til barna.

Les hele saken her:
- Skinka må ut av matpakken

Bakgrunnen for WCRFs advarsel skyldes at nyere forskning har funnet en sammenheng mellom høyt inntak av bearbeidet kjøtt og økt risiko for tarmkreft.

Speking, salting eller tilsetting av konserveringsmidler kan gjøre kjøttet kreftframkallende, ifølge organisasjonen.

Rødt kjøtt øker kreftfaren
Sannheten om rødt kjøtt

«Friskmelder» skinka

Hva mener du?

Er du enig i at matpakker bør være frie for bearbeidet kjøttpålegg? (Avsluttet)
Nei, gjør ingenting å ha kjøtt hver dag(41%) 125
Nei, så lenge du er flink til å variere(40%) 121
Ja(12%) 36
Usikker(7%) 20
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Mattilsynet, Kreftregisteret, Klinisk Ernæringsfysiologers Forening (KEFF) og Helsedirektoratet mener imidlertid at foreldre kan fortsette å gi barna matpakke med kjøttpålegg.

Ifølge Mattilsynet er konserveringsmidlene i kjøttpålegg trygge. Og både Kreftregisteret, KEFF og Helsedirektoratet er enige med den norske Kreftforeningen i at WCRF er noe ekstreme i sine anbefalinger.

Ingen støtter oppfordringen om null skinke i lunsjen.

Vis matpakkevett

- Trygge tilsetningsstoffer i pålegg

- De konserveringsmidlene som brukes i kjøttpålegg i dag anser vi som trygge. Alle tilsetningsstoffer godkjennes etter en grundig vurdering, sier Cecile Blom, rådgiver ved Mattilsynet.

image: - Kan trygt velge skinke
«De konserveringsmidlene som brukes i kjøttpålegg i dag anser vi som trygge.Cecile Blom, Mattilsynet»


- Hva med konserveringsmidler som for eksempel nitritt/nitrat?

- Det kan dannes noen kreftframkallende stoffer kalt nitrosaminer i kjøttprodukter, men risikoen veier opp for den bakteriologiske faren.

Pølser kan øke kreftrisiko

- Finnes det mindre nitritt/nitrat i norsk kjøttpålegg?

- I dag finnes det ingen forskjell mellom kjøttpålegg i EU-land og Norge. Men vi ønsker mindre nitritt enn regelverket i EU tilsier. Saken pågår nå, men det er ennå ikke avklart om Norge får gjennomslag.

- Du sier at tilsetningsstoffene er trygge – men likevel ønsker Norge en lavere nitrittmengde enn det som er i dag? Hvorfor det?

- Grunnen til at vi vil ha lavere mengder enn i EU er fordi vi mener at en lavere mengde vil ha samme konserverende effekt som den som nå er tillatt. Og som prinsipp vil vi alltid godkjenne den laveste mengden som gir ønsket effekt. Med andre ord: Det er ikke noe vits å ha i mer enn nødvendig.

Vær obs på kantinefettet

Hvordan blir kjøtt kreftfarlig?

image: - Kan trygt velge skinke
«Jeg vil ikke kalle magre kjøttpålegg et farlig alternativ.Anette Hjartåker, forsker Kreftregisteret»


Men hva er det med rødt kjøtt som øker risikoen for visse kreftformer - da spesielt tarmkreft?

- Det har forskere ikke helt funnet ut av ennå, sier Anette Hjartåker forsker ved Kreftregisterets avdeling for årsaksforskning.

- Er det komponenter i kjøttet selv, framstillingsmåten eller tilsetningsmidlene som brukes? Mekanismene som ligger bak kjenner vi fremdeles ikke nok til.

Lommelegen.no: Farlig å spise en pakke kjøttpålegg daglig?

- Tenker bare på én sykdom av gangen

Hjartåker synes World Cancer Research Fund tenker noe snevert i sin nye anbefaling.

- Når du går ut og anbefaler hva folk skal spise, kan du ikke bare tenke på én sykdom om gangen.

- For barn er kjøtt blant annet en viktig kilde til jern, og jeg vil ikke kalle magre kjøttpålegg et farlig alternativ, sier Hjartåker.

image: - Kan trygt velge skinke
«- Vi mener ikke at man bør unngå bearbeidet kjøtt og kjøttpålegg helt.Arnhild Haga Rimestad, Helsedirektoratet»


- Vi anbefaler å begrense inntaket av bearbeidet kjøtt, da det i store mengder kan ha en ugunstig helseeffekt, sier Arnhild Haga Rimestad, direktør ved Helsedirektoratets avdeling for ernæring.

- Men når det kommer til kosthold, er det alltid snakk om en balansegang.

- Vi mener ikke at man bør unngå bearbeidet kjøtt og kjøttpålegg helt.

Lag en sunn matpakke

- Heller skinke enn sjokolade

- Å «forby» alt bearbeidet kjøttpålegg i matpakka høres veldig ekstremt ut, sier Eline Birkeland ved Klinisk Ernæringsfysiologers Forening (KEFF).

- Da må man først gjøre en helhetlig vurdering av konsekvensene man kan få i kjølvannet av en slik anbefaling. Hva kommer man i praksis til å erstatte kjøttpålegget med? Vil enkelte barn få for lite proteiner for eksempel? spør Birkeland.

- På WCRFs liste over de viktigste årsakene til kreft i verden, står overvekt fremdeles listet opp som en viktigere årsak enn inntak av bearbeidet rødt kjøtt.

- Hvis skinka ryker til fordel for sjokoladepålegg, er ikke det særlig gunstig.

image: - Kan trygt velge skinke
«Hvis skinka ryker til fordel for sjokoladepålegg, er ikke det særlig gunstig.Irene Birkeland, Klinisk Ernæringsfysiologers Forening»


Rådene foreldre bør ta

Birkeland har følgende råd til foreldre som ønsker å sende barna på skolen med sunn matpakke.

Sunn matpakke til barna

- Følg de gjeldende anbefalingene fra Helsedirektoratet om å velge meieri- og kjøttprodukter med mindre fett. Frukt og grønt bør inngå som en naturlig del av maten. Da vil trolig de fleste barn automatisk få i seg mindre bearbeidede kjøttvarer.

- Det er viktig å variere valget av matvarer, gjerne bytte ut kjøtt med fisk både til middag og som pålegg. Og selvfølgelig å alltid supplere med frukt og grønnsaker, sier Helsedirektoratets Arnhild Haga Rimestad.

Sunn og mett på lavbudsjett

- Hvis barna har lyst på kjøttpålegg på en av skivene eller en av dagene, ser jeg ikke noe farlig i det. Men det er selvfølgelig fint med variasjon, og WCRF nevner noen gode alternativ, som fisk, kylling og ost, sier Hjartåker, forsker for Kreftregisteret og klinisk ernæringsfysiolog.

Kylling forlenger livet

Hun anbefaler foreldre å velge produkter som er mest mulig «rene».

- Dette gjelder i grunnen for all mat. Jo mindre bearbeidet produktet er, jo bedre er det. For eksempel er bær mye bedre enn syltetøy, og ren fisk bedre enn fiskepudding.