Kan tro lidre smerte?

En gruppe religiøse engelskmenn skal tortureres for å undersøke om de tåler mer enn ikke-troende.

De troende skal påføres smerte i laboratorier ved Oxford University i England.

Forskerne skal gjøre flere forskjellige eksperimenter for å finne ut hvordan hjernen virker. En del av studien går ut på at noen titalls frivillige troende ”tortureres” med varme for å undersøke om gudstro kan være effektiv smertelindring.

- Mange personer som har alvorlige smerter vender seg til en eller annen form for tro, sier Toby Collins fra det nylig opprettede Oxford Center for Science of the Mind til London Telegraph.

De skal finne ut om de religiøse tankene gjør det lettere å tåle smerte enn juksepiller eller vanlige tanker. Noen av de frivillige vil bli vist religiøse symboler som et krusifiks eller et bilde av Jomfru Maria mens de blir påført smerte.

Forskerne skal skanne hjernen til personene for å se om troen har en positiv effekt på dem.

Eksperimentene vil bli gjort av forskere fra flere fagfelt underlagt strenge etiske regler. Smerten skal blant annet påføres ved å legge en varmematte som holder 140 grader på hendene til forsøkspersonene.

Doktor Alison Gray, som er talskvinne for det engelske Royal College of Psychiatrists, tror forskerne vil finne det de leter etter.

- Opplevelsen av smerte avhenger av biologiske faktorer som skader på kroppen og frigjøringen av naturlige smertestillende - endorfiner - i hjernen. Det sies at troende kan tåle stor smerte hvis det er for en spesiell sak, og jeg tror dette skyldes frigjøringen av endorfiner. Religiøse aktiviteter som bønn og meditasjon frigjører disse stoffene, og i teorien vil det øke smerteterskelen, sier hun.

Forskningen støttes med to millioner dollar av John Templeton Foundation i Pennsylvania.

- Vi er veldig interesserte i kraften av tro og bønn, sier nestleder Pamela Thompson i organisasjonen.

- Det vi undersøker nå er hvordan hva som skjer i hjernen påvirker smerte.

Mozon.no, 14.01.2005