– Det er i såkalt gode tider man skaper gjeldsofre, minner sosialøkonom Tore Lindholt advarende om. Foto: Anders Bortne/Forbrukerrådet
– Det er i såkalt gode tider man skaper gjeldsofre, minner sosialøkonom Tore Lindholt advarende om. Foto: Anders Bortne/Forbrukerrådet Vis mer

– Kan takke finanskrisen

Den kom i grevens tid for mange nordmenn, mener kjent sosialøkonom.

Publisert
Sist oppdatert

Norge har så langt sluppet relativt billig unna finanskrisen. Men én ting fikk norske husholdninger merke på lommeboka: Svært lave renter.

Høsten 2008 var sist norske låntakere hadde en boliglånsrente på 7 - 8 prosent. Mange begynte å merke rentestigningene på lommeboken, og rentene hadde vært på veg videre oppover - hadde vi ikke blitt rammet av finanskrisen.

Det skal mange være glad for, mener sosialøkonom og tidligere direktør for Folketrygdfondet Tore Lindholt.

– Vi i Norge har finanskrisen å takke for at vi ikke har et stort antall nye gjeldsofre.

Uttalelsen kom i forbindelse med Gjeldsoffer-Alliansens 20-årsjubileum, der Lindholt var blant talerne. Lindholt mener den lave renten reddet mange nordmenn fra å gå personlig konkurs.

AKTUELT NÅ: - Be kjæresten om å få se selvangivelsen

Frykter flere gjeldsofre

At Norge i så liten grad rammes av finansuroen ellers i verden, skyldes først og fremst vår spesielle økonomi.

– Den store forskjellen på oss og andre land er ikke politikerne, men olje og oljefondet, sa Lindholt.

Norge går godt, men på grunn av internasjonal uro og hensynet til norsk industri ser Norges Bank seg nødt til å holde renten lav. Dermed lever de fleste norske husholdninger en bekymringsfri tilværelse med sikker jobb og lave renter.

Dette har ført til at nordmenn aldri har hatt så høy gjeld som nå. 250.000 nordmenn har gjeld på mer enn fem ganger sin disponible inntekt.

– Det er i såkalte gode tider man skaper gjeldsofre, minnet Lindholt advarende om.

I Norge truer høy gjeld i husholdningene og stigende boligpriser den finansielle stabiliteten, ifølge en fersk rapport fra Norges Bank.

Har du for mye lån?

Så hvordan er det med din egen økonomi? Tåler du en rente på 6 - 7 prosent? Nedenfor ser du noen grep du kan ta for å sikre stabilitet i din egen økonomi dersom du har mye lån.

Sett av penger hver måned: – Enkelte bør spare seks månedslønner, sa forbrukerøkonom Christine Warloe nylig. Kanskje trenger du ikke legge av fullt så mye, men en sparekonto med noen kroner til uforutsette utgifter er noe alle anbefaler.

Be om ny verdivurdering: Uansett hvilken veg boligprisene går kan det være smart å be om en ny verdivurdering nå. Har boligen din steget mye i verdi, kan du muligens forhandle ny rente med banken din ettersom de fleste banker praktiserer et system der du får bedre rente dersom du har god sikkerhet, altså hvis boligens verdi er mye høyere enn det du har lånt av banken.

Betal ned hvis du har mulighet: Hvor lenge vi kan nyte godt av lave renter, er det ingen som vet, men Norges Bank anser en rente på fem-seks prosent som et normalnivå. Dagens lave rentenivå gir mange muligheten til å betale ned litt ekstra på lånet, den mest fornuftige formen for sparing.

Ha kontroll på forbruket ditt: Det er ikke bare boliglånet, men også forbrukslån og kredittkort som skaper problemer for mange nordmenn. Tar du kontroll over forbruket ditt, slipper du å ty til rask kreditt eller å gå i minus hver måned. Etter hvert har det kommet bedre løsninger for å ta kontrollen direkte i nettbanken.

Bind renten: Å binde renten sikrer deg stabile låneutgifter i lang tid fremover. Er du usikker på om du bør gjøre det? Her finner du informasjonen du trenger: Bør jeg binde renten?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer