Navnevalg:

Kan staten gi barnet ditt navn hvis du er treg?

Vi har sjekket om myten om at staten tildeler navn til barn som ikke har fått navn av foreldrene innen 6 måneder, stemmer.

BARNET SKAL HETE ...: Det du bestemmer. Er du treg med navnevalget, er det din plikt å finne et navn. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
BARNET SKAL HETE ...: Det du bestemmer. Er du treg med navnevalget, er det din plikt å finne et navn. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Får ikke ungen navn før den er fylt seks måneder, kaller staten den for Anne eller Knut».

Vi tipper du også har hørt noen fortelle om det faktum at barn som ikke får navn innen seks måneder, får tildelt navn av selveste staten.

Og den norske stat skal til og med ha en liste over mye brukte navn de plukker fra. Kanskje ett av de mest populære navnene akkurat nå er på lista, altså Nora, Emma eller Sara til jentene og William, Oskar og Lucas til guttene, ifølge statistikken fra SSB.

Men er det virkelig sånn det fungerer?

Dette sier navneloven

Navneloven står fast at senest når barnet fyller seks måneder, skal den eller de som har foreldreansvaret for barnet, sende melding om hvilket navn barnet skal ha.

Har derimot barnet fylt seks måneder uten at melding er sendt eller uten at meldingen kan godtas, får barnet morens etternavn.

Når det gjelder fornavnet, sier reglene at hvis det ikke er valgt senest når barnet fyller seks måneder, må «folkeregistermyndigheten vende seg til den/de som har foreldreansvaret for å få brakt navnevalget i orden».

Og det er her vi ser for oss den statlige navnetildelingen - men, nei da.

Staten har ikke rettslig adgang til å dele ut fornavn, får vi beskjed om fra Skatteetatens kommunikasjonsavdeling.

- Altså er det ikke slik at barnet får navn av staten hvis det ikke er meldt inn i løpet av de første seks månedene?

- Barnet blir bare blir tildelt mors etternavn dersom navn ikke meldes til folkeregistret innen seks måneder. Barnet føres da opp med mors etternavn og henholdsvis «gutt» eller «pike» som fornavn så lenge fornavn ikke er valgt, forteller medierådgiver Ernst Larsen.

Plikt å velge navn til barnet

Ifølge Skatteetaten purrer de etter navnemeldingen hvis de ikke har fått den når barnet er noen måneder gammelt. Fører ikke purringen frem, varsler de igjen foreldrene om plikten til å melde navn, og varsler samtidig om mulig anmeldelse.

Det du kanskje ikke var klar over, er nemlig at det er straffbart å ikke melde navn. Dermed kan man i verste fall få en bot, som det er opp til påtalemyndigheten å fastsette.

Tallene fra august 2015 viser at ikke alle holder seg innenfor fristen. Da var det 163 tilfeller så langt det året, hvor fristen for navnevalg var gått ut.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!