Kan skru sykdommen av og på

Drømmer du om å kurere deg selv? For enkelte dyr er det allerede mulig.

I fremtiden kan diabetespasienter kanskje bli kvitt sykdommen sin - takket være delfiner. Foto: colourbox.com
I fremtiden kan diabetespasienter kanskje bli kvitt sykdommen sin - takket være delfiner. Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ny forskning gir diabetespasienter håp om å kunne bli kvitt sykdommen, melder National Geographic News. Tumlere, som er en type delfiner, har nemlig også type 2-diabetes, men kan i motsetning til mennesker skru sykdommen av og på.

Har utviklet diabetes for å få nok sukker

Delfiner har i likhet med mennesker store hjerner sammenlignet med resten av kroppen, og man vet at mennesker trenger en type sukker kalt glukose for å holde hjernen gående. Noen forskere tror at dette også gjelder delfiner, siden store mengder glukose blir sendt gjennom blodstrømmen hos både mennesker og delfiner.

Les også: Blåbærjuice gjør hjernen friskere

Delfiner spiser imidlertid for det meste fisk, som ikke inneholder særlig mye sukker. De har ifølge Stephanie Venn-Watson, som leder klinisk forskning hos den frivillige amerikanske organisasjonen The National Marine Mammal Foundation, derfor utviklet en stort sett harmløs form for insulinresistens for å få i seg nok glukose.

Insulin er et hormon som hjelper kroppen med å omdanne blodsukker til energi. Personer som har type 2-diabetes er enten resistente mot insulinets virkning eller produserer for lite av det. Når man ikke har insulin i kroppen som kan bryte ned glukose bygger, det seg opp for mye sukker i blodet, og det kan gi følgesykdommer som grønn stær, nerveskader, hjertesykdom og nyresvikt.

Les også: Sju helsemyter du kan droppe

Uenighet om likheten med delfiner

- I motsetning til mennesker, kan delfiner aktivere diabetestilstanden sin kun når de trenger den, og det uten de alvorlige bivirkningene, sier Venn-Watson til National Geographic News.

- Delfinene skrur diabetestilstanden på om natten når de ikke spiser, og av igjen om morgenen når de spiser frokost.

Alle er imidlertid ikke overbevist om at delfiner bruker blodsukkeret på samme måte som mennesker.

Les også: - Prøv to sukkerfrie uker

- Selv om både delfiner og mennesker er pattedyr finnes det store forskjeller mellom vårt og delfinenes stoffskifte, sier Lori Marinosom, som jobber som nevroforsker og atferdsbiolog ved Emory University i Georgia, til National Geographic News.

- Delfiner har i motsetning til mennesker for eksempel et spekklag, noe som viser at vi lagrer energi på helt forskjellige måter. Det er derfor heller tvilsomt at delfiner har samme energibehov som oss mennesker.

Delfinene har stort sett kontroll

Sammenhengen mellom delfiner og diabetikere ble oppdaget for noen år siden, da forskere ved The National Marine Mammal Foundation oppdaget at delfiner som ble fôret med sukker utviklet langvarig høye glukosenivåer som minner om dem man ser hos personer med diabetes.

I fremtiden kan diabetespasienter kanskje bli kvitt sykdommen sin - takket være delfiner. Foto: colourbox.com
I fremtiden kan diabetespasienter kanskje bli kvitt sykdommen sin - takket være delfiner. Foto: colourbox.com Vis mer


Den nye studien viste så at delfiner som ikke spiser om natten får endringer i blodkjemien som minner om blodsukkersvingningene hos diabetespasienter, men delfinene får altså i motsetning til diabetikerne normale blodsukkernivåer igjen når de spiser.

Les også: - Verdens sunneste mat

Forskerne har også avdekket at enkelte delfiner kan få skadelige bivirkninger av å ha for mye insulin i blodet, som for eksempel nyrestein og hemokromatose (jernavleiring i kroppen). Sistnevnte har blitt knyttet til insulinresistens hos mennesker, og kan føre til alt fra leddgikt til leverkreft. Det ser likevel stort sett ut til at delfinene klarer å kontrollere diabetestilstanden sin slik at de opprettholder sunne blodsukkernivåer.

Diabetes kan skyldes istiden

Ifølge Venn-Watson har tidligere forskning antydet at noe lignende kan ha skjedd med menneskene i istiden. Da sukkerrik mat som frukt ble mangelvare som følge av kulden måtte menneskene spise mer proteinrik mat, og man tror at diabetes kan ha oppstått for at istidsmenneskene skulle klare å mestre den nye matsituasjonen.

Les også: Hvor farlig er maten du spiser?

Venn-Watson og kollegene hennes tror derfor at man kan bruke delfiner til å finne en kur for type 2-diabetes, og håper og tror at delfiner snart kan erstatte diabetikere i kliniske studier.

Det er ikke Marino like sikker på.

- Menneskers og delfiners hjerner er generelt sett svært like, men det finnes også store forskjeller i hjernestruktur og nervesystemer, noe som gjør det lite trolig at man kan bruke delfiner i kliniske studier, hevder hun.

Les også: Dette holder hjernen frisk