Illustrasjonsfoto. Et forskerteam har utviklet en teknologi som skal forhindre solbrenthet. Teknologien kan brukes i armbånd. Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto. Et forskerteam har utviklet en teknologi som skal forhindre solbrenthet. Teknologien kan brukes i armbånd. Foto: colourbox.comVis mer

Kan redde liv

Forskere har utviklet et intelligent armbånd som forhindrer at du blir solbrent.

Det er lite som er så behagelig som å ligge i stjerneformasjon på en hvis sandstrand og slikke sol. Men det er også lite som er så ubehagelig som å forholde seg til pinkpanterkropp og hudlag som skreller av i ettertid.

Og i verste fall – solkreft.

Intelligent enhet

Nå har imidlertid et forskerteam gått sammen og utviklet en indikator som vil varsle deg i god tid før du blir solbrent. Det melder BBC.

Indikatoren er ment å bæres som et armbånd og vil fange opp ultrafiolette stråler, for så å skifte farge når du har eksponert deg lenge nok i sola. Enheten består av et syresensitivt fargestoff som vil reagere på UV-stråler.

Professor i kjemi, Andrew Mills, som ledet teamet, beskriver denne kombinasjonen av en UV-drevet reaksjon med det syre-sensitive fargestoffet som "intelligent blekk".

- Folk tenker på kjemiske reaksjoner som skjer i test-rør, sier han. Men her har du en reaksjon på en svært tynn blekkfilm som vil skifte farge ved for mye soleksponering.

Helt nytt

Det finnes allerede lignende indikatorer som gjenkjenner og måler UV-stråler. Det som er nytt med denne er at den vil si ifra akkurat idet soleksponeringen er i ferd med å forårsake skade.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Enheten kombinerer et fargestoff som gradvis vil endre farge fra gul til blå, med en stripe fargestoff i midten som vil bli rosa.

Les også: Trygg soling med plaster

- Så snart indikatorlampen begynner å lyse rosa, bør du komme deg i skyggen, hvis ikke blir du solbrent.

Tilpasset hudtyper

Den lysfølsomme indikatoren kan tilpasses ulike hudtyper; ved å legge til basestoffet alkali til fargestoffet, vil man øke forsinkelsen før fargen endres.

Foreløpig befinner oppfinnelsen seg kun på konseptskissen. Men planen er å utvikle produkter basert på denne teknologien.

- Vi planlegger å starte et selskap som vil lage produkter, for eksempel et armbånd eller etiketter som kan festes på klærne, sier professor Mills til BBC.

Kan redde mange liv

Jodie Moffat, helse - og informasjonssjef fra Cancer Research UK, sier at alt som retter søkelyset mot de skadene UV-stråling forårsaker, vil være av verdi. Bare i Storbritannia dør 2300 mennesker hvert år som følge av hudkreft.

Med denne type enhet håper hun at det vil oppmuntre folk til å beskytte seg mot de skadelige strålene.

- Produktet må imidlertid bli grundig testet først, for å sikre det korrekte eksponeringsnivået i autentiske situasjoner.

Kilde: BBC