Kan mat påvirke hudkreft?

Visste du at alkohol og fett i det daglige kostholdet kan senke faren for hudkreft?

Risikoen for hudkreft og dødsfall som følge av denne sykdommen øker dramatisk over hele verdenen. En av fem amerikanere vil utvikle hudkreft i løpet av livet, og for hver time som går dør en amerikaner av denne kreftformen.

Ekspertene sier at den beste måten vi kan beskytte oss på er ved å holde oss unna sterkt sollys, unngå solsenger og innendørs soling.

Men foruten solbeskyttelse trengs det også et sunt kosthold for at effekten skal bli best.

På grunn av ozonnedslag er vi i dag mer sårbare for UV-stråler enn tidligere. Dette fører til dannelsen av høy-reaktive radikaler i kroppen, som skader cellene og øker kreftfaren.

Tidligere studier har vist fordeler ved å spise mat som er rik på antioksidanter, som frukt, grønnsaker, hele korn, bønner, nøtter og frø. Disse matslagene ville kunne ta knekken på de frie radikalene og stoppe den skadelige kjedereaksjonen i kroppen.

Av disse studiene viste noen færre tilfeller av hudkreft hos de som hadde et slikt kosthold, mens andre ikke viste noen effekt i det hele tatt.

I dag har studier vist at ved å senke fettinnholdet i kosten, vil man samtidig senke risikoen for hudkreft.

Det amerikanske instituttet for kreftforskning anbefaler hovedsakelig 5 til 10 varierte frukt og grønnsaktyper om dagen for å senke kreftfaren, ikke bare hudkreft.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men vær nøye med å ta visse forholdsregler: Unngå innendørs og utendørs soling, bruk hatt og langermede skjorter eller bluser og bruk høy solfaktor.

Senk fettinnhold i kosten
Et kosthold rikt på fett vil øke kreftrisikoen fordi det undertrykker immunapparatet i kroppen.

Flerumettet fett som grønnsaksoljer kan gjøre størst skade. Å spise mer flerumettet fett betyr at kroppscellene inneholder mer flerumettet fett, som er et ustabilt fett og som er mer sårbart for frie radikaler enn andre fettyper.

Overflod av alkohol har blitt forbundet med større risiko for melanom hudkreft av noen forskere.

I en studie har forskere sett at de som drakk alkohol daglig hadde 65 prosent større risiko for malignt melanom enn andre som drakk mindre.

 

Mozon.no, 28.09.2006