Kan man prute på begravelsen?

Få aspekter av livet er spunnet inn i et så mystisk og mørkt slør som en begravelse. Mange synes det er vanskelig å prate om penger i en slik situasjon. Vi løfter på sløret og gir deg noen sparetips på veien.

Få vet særlig mye om den, men alle vet at de før eller senere må arrangere en begravelse. Enten du er lammet av sorg, eller om døden lenge har varslet sin ankomst, vil dette for alle være en vanskelig situasjon.

Dyrest i byene

En vanlig begravelse koster fra 8.000 til 16.000 kroner. Tradisjonene på begravelses-stedet og kirkens medvirkning er den største forklaring på de store forskjellene. Ikke overraskende er det dyrest å dø i byene. Men det er store forskjeller innenfor byene. Bare i Oslo finner vi forskjeller på flere tusen kroner. Byrået Fonus peker seg ut som det rimeligste.

Og mens 80 prosent velger kremasjon i Oslo, velger flesteparten utenfor byene tradisjonell begravelse.

Kan man prute på begravelsen?

Hva skjer egentlig

Det første møtet med begravelsesbyrået er en konsultasjon. Du og begravelsesagenten setter dere ned og prater om det praktiske som må ordnes i forbindelse med begravelsen. Her avgjøres alt fra valg av kiste, dekorasjoner, gravplass, annonser i aviser, transport og så videre.

I utgangspunktet trenger du ikke de tjenestene som et begravelsesbyrå tilbyr. Men rent praktisk foretrekker mange å slippe påkjenningen ved en slik planlegging. Derfor tar begravelsesbyråene seg av de fleste praktiske gjøremål.

En vanskelig situasjon

Svært mange finner det vanskelig å avgjøre hva som bør gjøres i forbindelse med en begravelse, og søker derfor råd fra begravelsesagenten. Agenten sitter da i en spesiell stilling, og han har svært stor påvirkningskraft overfor de pårørende. De befinner seg i et etisk dilemma, der hensynet til å tjene penger til byrået, står i skarp kontrast til det å ikke utnytte sin posisjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det kan være en tendens til at de pårørende blir presset til å ta beslutninger de ikke er modne for, forteller Sogneprest i Høybråten menighet, Hallvard Beck, til DinSide. Og legger til at begravelsesbyråene har blitt mer profesjonelle de siste årene.

Ikke prisbevisste

Begravelsesagenten må være sin egen rolle svært bevisst. Foreslår han en ekstra blomsterdekorasjon, eller en litt dyrere kiste, føler svært mange at det kan være vanskelig å si nei.

-Vi er svært bevisst den etiske problemstilling begravelsesagenten står overfor, forteller Hans Gunnar Løken, fra Fonus, en kjede av begravelsesbyråer. Han innrømmer at det vanligvis ikke er pengene som står i fokus i slike situasjoner.

Sleipe kommuner

Kommunene gjør sitt til at prisen på begravelser blir høye. I Oslo koster det 2420 kroner for en kremasjon, mens det i andre kommuner koster under tusenlappen. Men den kommunale grådigheten stopper ikke der. Til tross for at gravferdsloven slår fast at jordbegravelser ikke skal koste deg noe, bruker kommunene kreative gebyrer og påslag for å fylle opp en tydeligvis skranten kasse.

Flere kommuner tar gebyr for bortkjøring av blomster, selv om de pårørende selv rydder etter seg. I Asker kommune forsvarer de seg denne praksisen der en betaler for en tjeneste en ikke bruker, mens Gravferdsetaten i Oslo virker litt mer oppegående, og innser at de bør ikke ta betalt for en tjeneste de ikke utfører.

Hold deg i kommunen

Har du et ønske om å la deg begrave utenfor bostedskommunen din, bør du aller helst sørge for å flytte til den kommunen der du ønsker å bli begravd. Da er du nemlig garantert en gravplass, samtidig som du slipper de urimelig høye gebyrene kommunene tar for å gravlegge utenombygdinger.

Kommunen gir 4000 kroner i støtte til gravlegging. I tillegg kommer en behovsprøvd støtte, en transportstøtte samt mulighet til støtte fra fagforbundet til avdøde.

Til ettertanke

Selv om det kan være greit å la begravelsesbyrået gjøre alt i forbindelse med begravelsen, vil det mange få oppleves som svært verdifullt selv å aktivt delta i forberedelsene. Sogneprest Hallvard Beck forteller at svært mange pårørende har opplevd det å aktivt delta i forberedelsene som en god måte å bearbeide sorgen på.

Hvis du føler en samtale med en begravelseskonsulent som en pressende situasjon, kan du få prisliste fra ulike byråer. Du kan så sammen med familien sette dere ned og diskutere hva dere ønsker, uten å føle noe press fra en tredjemann.