Kan lystgass anbefales?

Jeg skal snart føde og har tenkt å klare meg med lystgass mot smertene. Hva er ditt råd, er dette et godt middel? En venninne som er jordmor sier det er påvist langtidsvirkning på barnet, men jeg husker ikke hva. Stemmer det?

Fødsel

Kan lystgass anbefales?

Jeg skal snart føde og har tenkt å klare meg med lystgass mot smertene. Hva er ditt råd, er dette et godt middel? En venninne som er jordmor sier det er påvist langtidsvirkning på barnet, men jeg husker ikke hva. Stemmer det?

Svar: Lystgass har vært brukt mot fødselssmerter i mange år og er trolig det mest brukte middelet i Norge. Likevel er man fortsatt usikker på om virkningen kommer av at smerten virkelig forsvinner, eller om den bare blir lettere å tåle. De fleste kvinner i fødsel synes at lystgass hjelper en god del. Noen er kjempefornøyd, mens andre føler at lystgass ikke er nok.

Ikke alle sykehus har lystgass, så sjekk det før du bestemmer deg. Du puster inn gjennom en maske en blanding av oksygen og surstoff, vanligvis 50/50. For å få god effekt, er det viktig at masken brukes riktig. Med en gang du kjenner at en ri starter, skal du gripe masken og puste dypt ut og inn. Det tar 45-60 sekunder før du får maksimal virkning. Dermed er det jo liten vits i å begynne når smertene er på topp, for da får du hovedvirkningen først etter at rien vel er over. Legg heller masken fra deg så fort du kjenner at rien dabber av, ellers kan du bli skikkelig omtåket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når livmorhalsen har åpnet seg helt, og du skal begynne å trykke, synes mange at de ikke trenger lystgass lenger. For de fleste gjør nå riene mindre vondt, og du trenger pusten til trykkingen. Du kan heller be om lokalbedøvelse nedentil på dette tidspunktet.

Lystgass skilles raskt ut igjen, og man har ikke regnet med vesentlige bivirkninger hverken for mor eller barn. Mange kvinner føler seg ganske omtåket etter noen minutters bruk, men det går fort over. For rundt 10 år siden ble det sådd en liten tvil når det gjelder virkninger barnet. Det er trolig dette din jordmorvenninne tenker på. I en svensk studie ble det undersøkt 200 amfetaminmisbrukere som var født på syv forskjellige fødeavdelinger fra 1945 til 1966, og som var vokst opp hos sine biologiske mødre. Så fant man frem til 195 ikke-stoffbrukende søsken av disse, som alle var født på samme avdeling i samme periode. Man var interessert i å se om det kunne være noen sammenheng mellom senere amfetaminmisbruk og bruk av lystgass under barnets fødsel, siden begge deler gir lystfølelse. En rekke faktorer ble undersøkt, men det mest slående var at dersom moren hadde brukt lystgass lenger enn 4,5 timer sammenlagt, var risikoen for å bli amfetaminmisbruker 5,6 ganger høyere enn dersom hun hadde brukt lystgass kortere enn 15 minutter i løpet av fødselen.

Denne undersøkelsen vakte oppmerksomhet i fagmiljøene, men alle var enige om at man måtte avvente flere studier før man trodde helt på dette. Så vidt jeg vet er det ikke kommet noen nyere rapporter som kan avkrefte eller bekrefte dette. Så der står vi. Den svenske undersøkelsen så ut til å være omhyggelig gjennomført.

Dersom dette har noe for seg mener man det må skyldes det som kalles preging. Det betyr at man har en spesielt følsom, kortvarig periode tidlig i livet for en helt spesiell påvirkning. Dette er godt kjent fra flere dyrearter. F.eks. vet man at gåsunger tror at det første som rører seg foran dem er mor, og fortsetter å følge etter det, selv om det er bondens støvel.

Før du eventuelt ombestemmer deg skal du vite at i den perioden barna i den omtalte studien ble født, brukte man mye høyere konsentrasjoner av lystgass enn man gjør i dag. Det er også sjelden at noen bruker lystgass i mange timer under fødselen. Hver enkelt ri varer jo sjelden mer enn et par minutter. Men muligheten for langtids-følger understreker igjen at alt som har virkning, også kan tenkes å ha bivirkninger.

Det finnes mange måter å få hjelp mot smertene på, snakk med jordmor om det. Vi ser igjen og igjen at det kan være klokt å ikke ha bestemt seg helt på forhånd. Smertene er forskjellige fra kvinne til kvinne. Kanskje blir det ikke vondere enn at du syns dette går greit uten noe? Eller, spesielt dersom fødselen varer lenge, finner du kanskje etterhvert ut av at du trenger epiduralbedøvelse? Den hjelper de aller fleste svært så effektivt. Lykke til med fødselen! De fleste kvinner syns det er en fantastisk og sterk opplevelse som de ikke ville vært uten.

Hilsen Gro Nylander