Kan kost gi kvisekutt?

Mye kviser? Å unngå raske karbohydrater med mye sukker kan muligens hjelpe.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Maten du putter i deg kan påvirke huden, viser en ny australsk-finsk studie.
Forskerne ville sammenligne effekten av en lavglykemisk diett med en høyglykemisk diett og se hvilke effekter dette ville få på kviser.

Les mer om kviser her:

Høyglykemisk mat er mat som gir en kraftig økning i blodsukker. Eksempler på slik mat er mat som inneholder karbohydrater med lite fiber, slik som loff. Lavglykemisk mat gir en mer gradvis og langvarig økning av glukose, og er mat som har karbohydrater med mye fiber, slik som grovbrød.

Dette har aldri før blitt gjort, ifølge forskerne, som har publisert studien sin i tidsskriftet Journal of the American Academy of Dermatology.

Les også: Matkrig mot kvisene:

Nedgang
Forskere mener at lavglykemiske dietter kan gi vekttap og god diabeteskontroll. Gitt at høye nivåer av insulin kan bidra til kviser, skriver forskerne, er det mulig at det å redusere glykemisk mengde kan gi mindre kviseproblemer.

Les også: Kaller lavkarbo-inustrien lureri:

Forskerne delte 43 menn, som alle var plaget med kviser, inn i to grupper, der den ene gruppen ble satt på en lavglykemisk diett og den andre på en standarddiett. Mennene i den lavglykemiske gruppen fikk beskjed om å erstatte høyglykemisk mat med mer proteiner og velge mer lavglykemisk mat. Standardgruppen ble oppfordret til å ha karbohydrater i dietten.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer


Etter tre måneder så forskerne at deltakerne i den lavglykemiske gruppen hadde større reduksjon i kviser, hudormer og andre hudskader, sammenlignet med den andre gruppen, ifølge Reuters. Antallet kviser hadde gått ned med henholdsvis ca 22 og 14.

Les også: Kvise-arr kan laserbehandles:

Studien er liten, og forskere slår ikke fast at det faktisk er kosten som har ført til forbedringen, men:

- Resultatene åpner opp muligheten for at en ernæringsrelatert livsstil kan påvirke kviser, skriver dr. Robyn N. Smith ved RMIT University i Melbourne og hennes kolleger.
Det er ikke mulig å definere om forbedringen kom av vekttap, bedre insulinfølsomhet eller begge deler, ifølge forskerne, som understreker:

- Derfor må disse resultatene betraktes som foreløpige.

Forskerne understreker også at det nå trengs større studier for å bekrefte effekten av diettforebygging på kviser.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!