Kan komme krav til at produkter må være lettere å reparere

EU ser på nye krav om økt reparerbarhet.

<b>STRENGERE KRAV TIL DETTE:</b> Det kan komme krav til at det skal bli lettere å reparere produkter som kaffemaskiner og støvsugere. Foto: ALL OVER PRESS
STRENGERE KRAV TIL DETTE: Det kan komme krav til at det skal bli lettere å reparere produkter som kaffemaskiner og støvsugere. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du hatt en støvsuger, kaffemaskin, vaskemaskin eller oppvaskmaskin som har fusket - og hvor løsningen har blitt å kjøpe en ny, fordi det har vært for dyrt eller for vanskelig å reparere? Nå kan det komme krav til at disse tingene skal bli lettere å reparere.

EU-kommisjonen har satt i gang et studium for å se på gevinstene ved å stille krav til økt reparerbarhet.

LES OGSÅ: Kan du heve kjøpet etter tre feil?

Økodesignforskriften

Eventuelle krav som kommer, vil ligge under økodesigndirektivet, som regulerer forhold rundt miljøvennlig utforming av energirelaterte produkter.

Produkter som i de senere årene er berørt av denne forskriften, er blant annet støvsugere, varmtvannstanker, kjøleskap og lyspærer.

LES OGSÅ: Du slipper å betale for undersøkelser og reparasjon om ikke butikken har advart deg

Skal se på mulighetene

I første omgang er det snakk om en studie hvor de skal undersøke de samfunnsøkonomiske og miljømessige virkningene i EU knyttet til å sette krav om at produkter lettere skal kunne la seg reparere.

Studiet vil ta utgangspunkt i støvsugere, kaffemaskiner, vaskemaskiner og oppvaskmaskiner, og de skal finne mulige løsninger og eventuelle barrierer for å stille et slikt krav.

Resultatene skal danne grunnlag for å vurdere gevinsten av å stille økodesignkrav om produkters reparerbarhet generelt. Spesielt vil resultatene kunne brukes i revisjonen av gjeldende forordninger for støvsugere, vaskemaskiner og oppvaskmaskiner.

Allerede i gang

Studien skal utføres av et eksternt selskap, og er allerede i gang. Den skal løpe fra januar til august 2015.

Dette er første steg på en firetrinns stige mot en gjennomføring av nye krav.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!