<strong><b>KOSTBART:</strong> </b>Å leie håndverkere som elektrikere og rørleggere kan fort bli kostbart. Men det skal ikke bli dyrere enn du trodde, om du har fått et prisoverslag. Foto: COLOURBOX
KOSTBART: Å leie håndverkere som elektrikere og rørleggere kan fort bli kostbart. Men det skal ikke bli dyrere enn du trodde, om du har fått et prisoverslag. Foto: COLOURBOX Vis mer

Kan håndverkeren kreve mer enn prisoverslaget?

Nei! Du kan med loven i hånd nekte å betale overraskende dyre regninger.

Publisert
Sist oppdatert

Skal du male et hus, fikse noen rør eller bygge en garasje, har mange skrekken for at regningene fra håndverkeren blir mye høyere enn antatt.

Men her har du et faktum: Det skal de ikke.

Du er nemlig beskyttet av en egen lov, håndverkertjenesteloven, som nekter håndverkere å gi kundene sine stygge overraskelser.

Vel og merke om du gjør de riktige forbredelsene.

Dette gjelder også på bilverkstedet - derfor skal ikke mekanikeren gi deg overraskende store regninger

Be om prisoverslag

Tvister mellom håndverkere og forbrukere kan havne i Forbrukertvistutvalget (FTU), som via sine avgjørelser bestemmer hva som er gjeldende lov og rett for slike forhold.

<strong><B>IKKE AVTALT:</strong> </B>I klagen til FTU viser kunden til en rekke punkter som kom overraskende på regningen fra håndverkeren. Disse skal han derfor ikke betale for. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
IKKE AVTALT: I klagen til FTU viser kunden til en rekke punkter som kom overraskende på regningen fra håndverkeren. Disse skal han derfor ikke betale for. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


De har i sommer gitt to slike saker både medhold og avslag:

 • En Oslo-kar leide inn et elektrikerfirma for å fikse bad og kjøkken. Det skriftlige prisoverslaget var på 18.000 kroner, men regningen havnet på 56.294 kroner. Noe av det fakturerte ekstraarbeidet ble godkjent av Oslo-karen på forhånd, men mye annet kom som et sjokk.
  FTU gir han rett til et prisavslag på 14.587 kroner, slik han krevde.
 • En mann i Nedre Eiker skulle tine noen vannrør, og fikk ingen prisoverslag på jobben. Da regningen kom på 19.502 kroner syntes han likevel dette var altfor mye. FTU synes ikke prisen er direkte urimelig, og mannen hadde aldri hadde fått beskjed om at regningen skulle bli mindre.
  FTU gir han ikke gjennomslag for klagen sin.
Det er i hovedsak én ting vi kan lære av disse bindende vedtakene: Få et skriftlig prisoverslag på forhånd!

Overslaget i vedtaket over kom faktisk på SMS – og tekstmeldinger er bindende avtaler i flere situasjoner

Ulovlig å overfakturere

Med et prisoverslag kommer nemlig håndverkertjenesteloven inn i bildet med mange kjekke paragrafer.

Har du blitt overrasket over høye håndverker-regninger?

(Avsluttet)
Ja, og fikk prisoverslag først(45%) 1711
Nei(30%) 1134
Ja, men fikk ikke prisoverslag(25%) 956
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


 • Håndverkeren må spørre deg på forhånd om han vil utføre ekstraarbeid som kommer til å føre til ekstra kostnader (paragraf 9).
 • Sluttprisen skal ikke overstige prisoverslaget «i vesentlig grad», aldri over 15 prosent, om ekstra utgifter ikke er avtalt på forhånd (paragraf 32 A).
 • Summen i et prisoverslag skal antas å inkludere moms (paragraf 32 C)
 • Det er forskjell på et prisoverslag og for eksempel en uforpliktende prisantydning. Blir det krangling om hva du har fått, er det håndverkeren som må sannsynliggjøre hva det var (paragraf 32 C).
Samtidig: Det er ikke slik at et manglende prisoverslag gjør deg lovløs. Håndverkertjenesteloven paragraf 32 sier blant annet at prisen skal være «rimelig», og følge «gjengs pris». Men som vedtaket over viser, er det vanskelig å bevise at en pris er urimelig.

Har håndverkeren gitt deg en «100 prosent fornøyd»-garanti? Da må du faktisk bli 100 prosent fornøyd, også!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer