<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer

Kan ha løst keisersnitt-gåte

Faren for akutt keisersnitt er større blant overvektige. Svakere veer kan være årsaken.

Publisert
Sist oppdatert

I Norge blir det foretatt mellom åtte og ni tusen akutte keisersnitt hvert år, og mange av dem har sammenheng med overvekt. En ny studie viser at fete kvinner har 3,5 ganger så høy risiko som normalvektige for å måtte ta keisersnitt fordi fødselen går for sakte i starten.

Studien som er utført ved Liverpool Women's Hospital, kan muligens også forklarere hvorfor overvektige er så utsatt. Prøver fra livmoren hos 73 kvinner som hadde tatt keisersnitt, viste nemlig at muskelvevet hos de fete kvinnene fungerte dårligere.

- Dette mener vi tyder på at fedme kan svekke livmorens evne til å trekke seg sammen ved fødsel, konkluderer forskerne ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Akkurat hva som er årsaken til dette, er forskerne ikke sikre på, men de tror høyt kolesterol kan spille en viktig rolle. Studien er publisert i tidsskriftet British Journal of Obstetrics and Gynecology.

Les også: Advarer mot fedme blant gravide:

Ond sirkel
Tore Henriksen, seksjonsoverlege ved Fødseksjonen ved Rikshospitalet, mener den nye forskningen er spennende.

- I mange år mener vi å ha observert at overvektiges livmor arbeider dårligere enn hos normalvektige under fødselen. Men det er første gang en studie har tatt for seg dette spørsmålet, sier han.

Overvektige kvinner får også ofte store barn. Dermed har de et dobbelt problem, ifølge Henriksen.

- Hvis det er slik at overvektiges livmor arbeider dårligere og de i tillegg skal presse ut et større barn, blir det veldig tungt for dem. De er kanskje også i dårligere fysisk form. Det ene drar det andre med seg, og resultatet blir keisersnitt, forklarer han.

Når kommer barnet? Beregn terminen din på Lommelegen:

Aktivitet viktig
Nanna Voldner skriver doktoravhandling om store barn og svangerskapskomplikasjoner. Hun påpeker at mange overvektige kvinner har helt ukompliserte fødsler og mener fysisk aktivitet kan være vel så viktig som vekta.

- Aktivitetsnivået ser ut til å spille en viktig rolle på flere måter i forbindelse med fødsel. De som er lite aktive, har blant annet større sjanse for å få store barn. For mange kan det være lettere å gjøre noe med det fysiske aktivitetsnivået enn med vekta, sier Voldner.

Henriksen mener det er vel sent å ta tak i problemet når kvinnene har blitt gravide. Det bør skje allerede på ungdomsskolen, synes han.

- Unge jenter står i en særstilling i samfunnet, siden det er de som skal bære fram den neste generasjonen. Derfor bør vi ta fatt i dem allerede i skolealder og be dem tenke på både vekt og fysisk form.

Dårlige erfaringer gjør at stadig flere velger keisersnitt andre gangen de skal føde:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer