Kan få spiseforstyrrelser av dameblader

Ungjenter som leser mye om slanketips og dietter har en større risiko for å utvikle spiseforstyrrelser enn andre, viser en ny studie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ungdom oversvømmes av blader og artikler om vekt, tynne idealer og slanking. Nå viser en ny, amerikansk studie at dette kan være skadelig for dem.

Kaster opp
I en femårsstudie så forskere ved University of Minnesota på 2516 amerikanske skoleelevers matvaner, aktiviteter, vekt og andre variabler.

Resultatet av studien viser at jenter som ofte leser magasiner med diett- og slanketips oftere utvikler både en sunn, men også en usunn og ekstremt vektkontrollerende atferd. Deres fokus på ekstrem vektkontroll var tre ganger så høy som i gruppen som ikke leste bladene, skriver svenske Dagens Medicin.

Med ekstrem vektkontroll menes for eksempel å kaste opp eller bruke avføringsmiddel for å gå ned i vekt.

Også såpeserier kan bidra til slankepress på unge jenter:

- Viktige funn
Jorunn Sundgot-Borgen, professor i fysisk aktivitet og helse og ekspert på spiseforstyrrelser, mener funnene i den amerikanske studien er viktige.

- Tidligere studier har vist at risikoen for å utvikle spiseforstyrrelser øker parallellt med antall artikler man leser om fysisk aktivitet og slanking. Men denne studien er gjort på yngre jenter, så det er viktige funn. Men de er jo ikke overraskende, sier hun.

- Så kan man selvfølgelig spørre seg: Hvem er det som leser denne typen artikler? Vi vet at det gjerne er de som allerede har et problem, men det er ikke dokumentert. Har du allerede en disposisjon for å få en spiseforstyrrelse og i tillegg leser all den dritten og alt det uriktige som står skrevet om slanking og fysisk aktivitet rundt omkring, så har jeg full forståelse for at mange får alvorlige problemer, sier hun.

Ikke gutter
Hos gutter så man derimot ingen forskjell mellom de som ofte leste slankeartikler sammenliknet med de som ikke gjorde det. Det overrasker ikke Sundgot-Borgen.

- Såkalte slankeartikler som henvender seg til menn dreier seg ikke om å redusere kroppsvekt, men å endre kroppssammensetning. Slik blir det ikke fokus på slanking, sier Sundgot-Borgen.

Hun mener de som jobber med opplysning om helse og fysisk aktivitet har en jobb å gjøre.

- Jeg har møtt mange som nærmest er hjernevasket av det de har lest. Alle vi som jobber med formidling av helse, både journalister, forskere og andre må derfor ta hensyn til at ikke alle klarer å skille mellom god og dårlig informasjon, sier hun.

Også voksne
Men det er ikke bare ungdom som påvirkes av slankestoffet. Også voksne blir påvirket av slikt lesestoff, påpeker Edel Irene Aase, leder ved Senter for spiseforstyrrelser.

- Våre voksne brukere sier at de blir påvirket, fordi det skrives og vises så mye om slanking og sunnhetsidealer. Jo mer usikker en er på seg selv, jo mer tror en på påvirkningsfaktorer, sier Aase.

Vil du vite mer om spiseforstyrrelser? Les hva psykiater Finn Skårderud skriver på Lommelegen.no: