Kan få kreft av maraton

Hvite maratonløpere har økt risiko for å få hudkreft. Årsaken er lang eksponeringstid i solen, mener østerrikske forskere.

Det er ikke bare beina og kroppen generelt som får gjennomgå hos maratonløpere. Det må huden også, ifølge et forskerteam ved Medical University i Østerrike. De ble interessert i temaet etter å ha behandlet åtte maratonløpere med hudkreft i over ti år, skriver Associated Press.

- Denne observasjonen bekymret oss da vi alle er ivrige løpere, skriver forskerne i tidsskriftet Archives of Dermatology.

Bekymret for hudkreft? Husk å passe på huden i solen!

Forskerne rekrutterte 210 maratonløpere til studien, som var mellom 19 og 71 år. Disse ble målt opp mot 210 andre personer, som var medlemmer ved en fritidsklubb i Østerrike, og fungerte som en kontrollgruppe. Alle 420 ble vurdert av en dermatolog, som er spesialist på hudsykdommer.

Hos maratonløperne var det flere tilfeller med unormale føflekker og sårskader. 24 av dem ble henvist til kirurgisk behandling. Bare 14 av de i kontrollgruppen ble henvist til behandling.

Maratonløpere kan også få hjertetrøbbel.

Ingen med alvorlig hudkreft
De som i størst grad trengte behandling var maratonløperne som trente mest. 19 prosent av de som løp rundt 7 mil i uken ble henvist til behandling.

Utfallene på maratonløperne som måtte gjennom behandling kommer ikke frem i studien, men ingen av sårskadene, i noen av gruppene, så ut til å være malignt melanom (føflekkreft), som er den dødeligste formen for hudkreft. De så heller ut til å være såkalt ikke-melanom hudkreft, som er en av de vanligst formene for hudkreft.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Studien er gjort på hvite maratonløpere, og det er usikkert om funnene på denne studien også vil gjelde på mørke mennesker, som er mindre utsatt for hudkreft. Forskerne bak studien anbefaler likevel alle til å bruke solfaktor.

I studien kom det frem at bare 56 prosent av maratonløpere bruker solfaktor jevnlig, og at de fleste er uvitende om faren huden utsettes for.

Synes du et maratonløp høres slitsomt ut? Her er mannen som har løpt maraton hver dag i 50 dager.

Klær som beskytter
Løpere kan redusere risikoen ved å trene om morgenen eller om kvelden og ved å bruke vannfast solfaktor.

Andre tiltak som kan beskytte huden er å bruke klær lagd av stoff som beskytter mot de farlige UV-strålene, selv om de fleste løpere foretrekker å løpe med lite klær.

Føflekkreft er den mest alvorlige formen for hudkreft. Hvert år får rundt 1000 mennesker i Norge denne sykdommen, ifølge Kreftregisteret. Årlig dør omkring 200. Basalcellekreft er en kreftform som oppstår i overhuden, og som bare unntaksvis sprer seg til andre organer. Rundt 6500 mennesker i Norge registreres med denne kreftformen hvert år.

Plateepitelkreft er en kreftform i overhuden som kan spre seg til andre organer om den ikke behandles. I Norge rammes rundt 1000 mennesker årlig, og hvert år dør om lag 25 stykker.

Vil du vite mer om føflekkreft? Les mer på Lommelegen:

 

Mozon.no, 22.11.2006