Kan få barn med ny livmor

Kan få barn med ny livmor

Et legeteam i New York vil hjelpe kvinner til å bli gravide ved å operere inn en livmor fra avdøde donorer.

Publisert
Sist oppdatert

Et legeteam i New York planlegger å gjennomføre den første livmortransplantasjonen i USA, skriver BBC News. Transplantasjonen skal gjøre det mulig for kvinner, som for eksempel har fått fjernet livmor etter en kreftsykdom, å bli gravide og føde barn, skriver danske Dagens Medicin.

I Norge rammer ufrivillig barnløshet omkring hvert syvende par. Les mer her:

Verdens første livmortransplantasjon ble gjennomført i Saudi-Arabia i 2000, men livmoren, som kom fra en levende donor, ble frastøtt etter tre måneder.

Det amerikanske legeteamet, som ledes av Giuseppi del Piero fra New York Downtown Hospital, planlegger å bruke en livmor fra en avdød donor. Ifølge legene har de innledende forsøkene vist at livmorer kan tas ut fra avdøde donorer på samme måte som hjerte, nyre og lever.

Fødes med keisersnitt
Tre måneder etter at den nye livmoren er operert inn, vil legene sette inn et foster skapt ved prøverørsbefruktning, ifølge Washington Post. Hvis graviditeten forløper bra, vil barnet etter ni måneder bli født ved keisersnitt. Samtidig vil den inntransplanterte livmoren bli fjernet, så kvinnen ikke skal leve videre med faren for avstøting.

Den nye metoden til å hjelpe kvinner med fertilitetsproblemer vekker imidlertid reaksjoner hos kolleger av det amerikanske legeteamet. Flere påpeker at det er behov for flere dyreforsøk før metoden tas i bruk på mennesker.

- Avstøtning kan meget godt skje på et hvilket som helst tidspunkt i løpet av en ni måneder lang graviditet. Hvis en gravid livmor blir avstøtt, så har man et alvorlig medisinsk problem, sier Sherman Silber, en fertilitetsekspert fra St. Louis, til BBC News.

De amerikanske legene er i øyeblikket i ferd med å screene mellom 40-50 kvinner til en eventuell transplantasjon, men de forventer ikke at en transplantasjon vil bli gjennomført i løpet av nærmeste fremtid.

Danske forskere vil snart være klar med en ny og forbedret behandling til barnløse. Også norske par kan få nytte av metoden:

Ikke i Norge
Johanne Sundby, professor i samfunnsmedisin og gynekolog, lar seg ikke begeistre av nyheten.

- Hvis hensikten med dette er å få barn, er det mange andre måter å gjøre det på, for eksempel adopsjon, prøverørsbefruktning eller surrogatmor. Min holdning er at det er den sosiale mor som er moren, ikke nødvendigvis den biologiske, sier Sundby, som selv har adoptert et barn.

Men amerikanske legers negative synspunkt i forhold til avstøtningsfaren deler hun ikke.

- Avstøtning er et alvorlig problem, men det har man et godt grep om. I Norge har noen hjerte- og nyretransplanterte kvinner fått barn, for eksempel. Risikoen er selvsagt litt økt, men immunforsvaret er svakere når man er gravid, og dermed er risikoen for avstøtning mindre, sier Sundby, som sier det ikke eksisterer noen framtidige planer om livmortransplantasjoner i Norge.

Har du spørsmål om graviditet? Les mer på Lommelegen:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer